Riješite se malih napasti jednom zauvijek: OD JEDNE BILJKE KOMARCI BJEŽE KAO LUDI

Sve što treba da uradite jeste da protrljate kožu njenim listovima i komarci će vas ostaviti na miru

Nana ili menta široko je rasprostranjena biljka, poznata po svojim blagotvorenim djejstvima po zdravlje. Odlikuje je prijatan miris i mnogoštvo različitih primjena u domaćinstvu.

Bez obzira na to pijete li moćni čaj, koristite li je za sasi vodu za mršavljenje ili vam samo uljepšava životni prostor, nana je biljka koju treba imati u domu. Malo je poznata još jedna njena moć: da otjera insekte iz kuće!

Nana ima oštru aromu koja ljude opušta, ali mnogim vrstama insekata smeta, zbog čega je odličan repelent, odnosno sredstvo za odbijanje mnogih buba.
Iako još nema dovoljno istraživanja koja bi potvrdila moć mente u borbi protiv paukova i raznih vrsta (ne)letećih insekata, baštovani tvrde da je ona jedno od najboljih prirodnih načina da od svog vrta otjeraju insekte.

Ipak, imajte na umu da ne izaziva svaka vrsta nane identičnu reakciju kod insekata, ali je poznato da pitoma i divlja nana imaju repelentno djejstvo na muhe, paukove i komarce, dok je metvica efikasna protiv krpelja i buha.

Nana je, inače, čest sastojak proizvoda za tjeranje komaraca. Kako se koristi nana protiv insekata?

Ukoliko niste ljubitelj preparata protiv komaraca, dovoljno je da protrljate listove pitome ili divlje nane po goloj koži kad izlazite napolje. Možete napraviti i domaći repelentni sprej, tako što ćete dodati malo esencijalnog ulja nane hamamelisu.