Riješite se loših navika: Sedam najvećih neprijatelja ženske ljepote

Riješiti se loših navika nekada zna biti nemoguća misija. Međutim, uvijek treba imati na umu da neke od njih utiču na naš cjelokupni izgled i zdravlje. Pored toga, one mogu biti i pogubne po ljepotu. Drage dame, donosimo vam deset takvih navika, kojih je potrebno da se riješite što prije. Sretno!

 

Ostavljanje šminke prije odlaska u krevet

Ovo je jedna od najčešćih loših navika koje žene imaju. Obožavamo da se šminkamo, bez obzira da li idemo na neku formalnu zabavu ili na piće sa prijateljicama. Međutim, ono što moramo uraditi kada dođemo kući, bez obzira koliko bile umorne, je da skinemo šminku. I to pravilno. Brzinsko umivanje čistom vodom se ne zove skidanje šminke. Ovo je veoma loše za vašu kožu. Čestice šminke će se akumulirati u porama što dovodi do pojave pigmentacije i bora.

 

 Gladovanje zbog dijete

Ovo se često dešava kod žena koje su opsjednute kilogramima. Veliki broj njih, bukvalno, preskače obroke ne bi li vaga pokazala željenu težinu. Na ovaj način se lišavaju neophodnih vitamina i hranjivih materija koje su od suštinskog značaja za organizam. Odsustvo ovih hranjivih materija može da dovede do preranog starenja, opuštanja kože, bora, gubitka kose i pojave sijedih dlaka. Umjesto gladovanja, potrebno je da konsultujete nutricionistu koji će vam pomoći da odaberete dijetu koja odgovara vašem organizmu.

 

 Brza hrana

Konzumiranjem brze hrane nećete dobiti samo višak kilograma – ona utiče na vašu kožu i kosu na duge staze. Iz brze hrane ne dobijate nikakve hranjive materije. Kao rezultat toga, vaše tijelo pati od nedostatka vitamina što utiče i na vaše zdravlje i na ljepotu. Dakle, mudro birajte šta jedete, čak i kada putujete.

Nedovoljna količina vode

Vaše tijelo se sastoji od najmanje 70% vode. Kada se ovaj procenat ne održava, to može rezultirati pojavom različitih zdravstvenih problema. Voda čisti kožu iznutra. Dakle, ona pomaže da se riješite viška masti i ulja te je, zbog toga, neophodno da pijete između osam i deset čaša vode dnevno.

 

 Pušenje

Osim štete koje pušenje izaziva na plućima i u ustima, ono izaziva i prerano starenje. Dakle, svaki put kada uzmete upaljač da zapalite cigaretu, pomislite na štetu koju nanosite sebi i svom izgledu.

 Nedovoljna količina sna

Bez obzira kakve trikove šminkanja primjenjujete, ništa ne može zamijeniti prirodni sjaj kože koji se pojavljuje nakon dovoljno odmora. Vaša koža i oči izgledaju svježe i odmorno. Na kraju, onaj stari izraz da nas “spavanje proljepšava” nije uopšte laž – upravo zbog toga je potrebno da spavate između osam i devet sati dnevno.

  Stres

Veliki broj žena ima naviku da se pretjerano nervira oko malih stvari. Stres dovodi do neprospavanih noći koje mogu uticati na vašu ljepotu. Osim toga, rezultati stresa su i akne, bore, sijeda kosa i gubitak kose. Stres vas može dovesti i do toga da zanemarite svoje zdravlje, pribjegnete nezdravoj ishrani, počnete da pušite i da se opijate. Kao što već znate, sve nabrojane stvari negativno utiču na ljepotu.