Riješite se loše probave i nadutosti bez lijekova i čajeva:Tajfu masaža stomaka za čišćenje organa i olakšano disanje

Za čišćenje organa trbušne duplje od nagomilanih štetnih materija – stručnjaci preporučuju masažu stomaka ili tajfu masažu. Zahvaljujući njoj, poboljšaćete rad organa za varenje , pokrenuti lučenje žuči i osloboditi se zatvora

Neredovna ishrana, brza hrana i veći dio dana proveden sjedeći, za kompjuterom, na kraju uzrokuje problem koji dijeli više od polovine zaposlenih ljudi. Loša probava i nadutost mogu da se riješe i bez upotrebe lijekova i čajeva samo promjenom načina ishrane i pojačanom fizičkom aktivnošću, ali i za to treba vremena.

 Kako funkcioniše

Najbolje je da se masirate ležeći na krevetu, nogu savijenih na koljenima. Zagrijte ruke (dobro ih istrljajte jednu o drugu), skupite ih u šake, a zatim njima počnite lagano pritiskati stomak od njegove sredine, preko pupka, do stidne kosti – odozgo naniže.

Ponovite to 10 do 20 puta. Tokom masaže obratite pažnju na eventualne bolove i zadebljanja u stomaku, kao i na osjećaj nakupljanja gasova. Na ovim mjestima posebno pratite bol (ako ga ima) – lagano ih pritiskajte sve dok on ne počne da jenjava, dok vam se stomak potpuno ne opusti i ne smekša. Ali ne trudite se da to uradite tokom jedne masaže.

Za početak naučite da kontrolišete pritisak (treba da bude blag), pažljivo prateći osjećaje. Zatim snagu pritiska postepeno povećavajte. Kad obradite liniju stomaka odozgo nadole, blago masirajte kanale želuca, jetre, slezene, bubrega… Pritiskajte stomak po desnoj vertikali od pupka, a zatim po lijevoj.

Ostaje vam još samo da uradite lagane vježbe rastezanja stomačnih mišića. Okrećite kukove lijevo i desno u poluležećem položaju podupirući se rukama. Lezite mirno par sekundi i dišite lagano.

 Korisni savjeti

Dobro je da se tokom masaže jave karakteristični zvuci u trbušnoj duplji, štucanje ili podrigivanje – znači da ste pokrenuli regeneraciju organizma (čista energija „či“ podiže se nagore, a loša odlazi).

Kada obradite čitav stomak šakama, uradite to isto i palčevima. Zadržavajte pritisak prelazeći i preko bolnih zona. Na kraju otvorenih dlanova napravite tri kružna pokreta po stomaku u smjeru kazaljke na satu i dva u suprotnom smjeru. Centar treba da bude u pupku.

Masirajte se ujutru natašte, odmah nakon buđenja i uveče pred spavanje, dva sata nakon jela. Ako osjetite jak bol, masažu odmah prekinite. Ukoliko bol ne prođe uskoro, obavezno se javite ljekaru.  Ovako vas može masirati i partner, samo ga upozoravajte na jačinu pritiska.