Riješite se gljivica na stopalima jednom zauvijek

Gljivice na nogama i noktima su najčešće posljedica plijesni ili kvasca, a nerijetko su bolne i neugodne. Razvoju gljivica pogoduju topli i vlažni uvjeti. Bijela ili žuta mrlja na vrhu nokta je najčešće prvi stadij infekcije noktiju odnosno gljivica.

Gljivice na nogama s vremenom mogu mijenjati oblik i boju, a nokat se može početi i listati što može biti vrlo neugodno. Bez liječenja, gljivica se najčešće ne možemo riješiti, a ono što vjerovatno niste znali jest da je soda bikarbona jedan od domaćih učinkovitijih lijekova za gljivice.

Soda bikarbona se za liječenje gljivica na nogama i rukama može koristiti sama ili u kombinaciji s drugim proizvodima.

Mješavina sode i octa je dobra upravo zato što soda bikarbona nije fungicidna, što znači da neće ubiti gljivice, ali će spriječiti njihovo širenje i rast, dok ocat koristimo kako bi ubili gljivice.

Sastojci: 4 do 5 kašika sode bikarbone, 1 šoljica bijelog ili jabučnog octa, voda, posuda za natapanje nogu, papirnati ručnik.

Postupak:

Pomiješajte jednu šoljicu octa u vodi koju ste prethodno ulili u posudu za natapanje nogu.
Natapajte noge oko 15 minuta, a zatim osušite papirnatim peškirima.
Ponovite to još jednom, no ovaj put dodajte 4 do 5 kašika sode bikarbone.
Ponovite ovaj postupak dva puta dnevno, ujutro i navečer. Ideja ovog postupka je ta da će ocat prvo uništiti gljivice, a soda će spriječiti njihov daljnji rast i širenje.

Budite uporni. Ovu metoda može potrajati i do nekoliko mjeseci, ali nakon toga, budite sigurni – gljivice se neće vratiti!