RIJEŠITE SE GLAVOBOLJE POMOĆU OVIH NAMIRNICA!

glavoboljaNekima je glavobolja svakodnevnica, a neki je vrlo rijetko iskuse. Bilo da pripadate prvoj ili drugoj skupini, ne posežite za teškim farmaceutskim lijekovima, nego konzumirajte određene namirnice koje su bogate, prije svega, magnezijem i kalcijem koje će pomoći u smanjenju te neugodne pojave.

Donosimo vam namirnice koje biste trebali uključiti u svoju prehranu, pogotovo ukoliko patite od glavobolje.

Bademi
Magnezij iz badema pomaže u zaštiti od glavobolje tako što opušta krvne žile. Ljudima koji pate od migrena pomoći će prehrana bogata magnezijem. Kako biste povećali količinu ​​unosa magnezija konzumirajte hranu kao što su banane, suhe marelice, avokado, bademi, indijski oraščić, smeđa riža, mahunarke i sjemenke.

Jogurt
Prilikom jake glavobolje, vašem je tijelu možda potrebno kalcija jer mozak, za učinkovito funkcioniranje, ovisi o njemu. Stoga bilo bi pametno konzumirati namirnice poput nemasnog običnog grčkog jogurta, koji je veliki izvor kalcija, bez dodanih šećera i korisnih probiotika za organizam.

Susam
Susam je prava nutricionistička mini bomba. Bogat je vitaminom E te pomaže da se uravnoteži nivo estrogena i umiri migrene tokom menstruacije. Zato svaku salatu, prženo jelo, pa čak i supu, pospite s malo susama i izbjegnite konzumiranje teških lijekova.

Kafa
Kafa je narodni lijek za glavobolje već stoljećima jer kofein u kavi pomaže smanjiti veličinu krvnih žila, ali samo ukoliko se konzumira u umjerenim količinama. Kofein je istovremeno i diuretik i može povećati dehidraciju pa tako i jačinu glavobolje. Stoga, samo jedna šalica kave može biti korisna za smanjenje glavobolje, ali više od toga biti će kontraproduktivno.

(lifehack.org/D.K./aura.ba)