Riješite se akni i bubuljica uz vodu, crnu čokoladu i zeleni čaj

  Akne i bubuljice zadaju glavobolju velikom broju ljudi, ali ukoliko malo izmIJenite neke od svojih navika, lako ih se možete riješiti.

Akne su stanje kože kada se pore zapuše nečistoćama i bakterijama i tada dolazi do zapaljenja. Postoji mnogo faktora koji bi mogli uticati na njihovu pojavu poput viška sebuma, hormonskog disbalansa ili bakterija.

A kako se dovode u vezi bubuljice i dijeta pitate se? Tijelo radi onoliko dobro koliko je dobro gorivo koje u njega sipamo. Znači kakvu hranu unosite u organizam, on će se shodno tome i ponašati. A pošto je koža naš najveći organ zaključujemo da ono što je dobro za akne zapravo je dobro za cijelo naše tijelo.

Istraživanja i studije posljednjih godina kažu da je dijeta sa malim unosom šećera, koja je dobro nutritivno izbalansirana zapravo najbolja za kvalitet kože. Čim se smanji unos šećera, koža se pročisti. I obrnuto, ako nekoliko dana za redom jedete više slatkiša, često se javi po neka bubuljica, najčešće potkožna.

Sedam stavki dijete koje će sigurno donijeti poboljšanje:

 

1. Pijte više vode

Ostati optimalno hidriran je vrlo važno za cijeli naš sistem. Pa mi smo sačinjeni 60 posto od vode i nije čudno što je ona toliko važna za dobro funkcionisanje organizma. Takođe, optimalan unos vode će pomoći i kod korektnog unosa dnevnih kalorija, a preporuka je čuvenih 8 čaša dnevno.

  1. Izbacite šećer!

Šećer je definitivno broj jedan problem kod pojave akni i bubuljica. Nažalost, on se sada nalazi u svemu i jako ga je teško izbjeći. U redu je da unosite fruktozu koja je sastavni dio voća, ali bijeli šećer bi trebalo potpuno da izbjegavate neko vrijeme i rezultati u vidu čiste kože će sigurno doći.

 3. Izbjegavajte prerađenu hranu

Industrijski prerađena hrana sadrži znatno više šećera, masti i soli od one koja je našem oraganizmu potrebna. Za hranu koju spremate kod kuće, sami kontrolišete koliko ćete je začiniti i uvijek znate šta ste u sebe unijeli. U početku djeluje komplikovanije, ali je ovo zapravo najbolji, a i najekonomičniji način ishrane.

4. Izbacite mlijeko (ali ne i jogurt)

Mlijeko ima dosta šećera (koji je u obliku laktoze) i njega vrlo često povezujemo sa pojavom bubuljica. Iako je mlijeko puno dobrih nutrijenata za organizam poput kalcijuma i proteina, istraživanja pokazuju iznova da ono ipak nije pogodno za konzumaciju, posebno u kasnijem životnom dobu.

5. Unosite zeleno povrće

U posljednje vrijeme puno se priča o pH nivou organizma i toga koliko je važno da tijelo bude u balansu. Zato se preporučuje unos alkalne hrane koja će smanjiti nivo kiselosti u tijelu. A za to su najbolji brokoli, krastavac, luk, spanać, kupus, kelj, blitva i paprike.

 

6. Jedite crnu čokoladu

Crna čokolada je najzdravija čokolada koju možete pojesti. Ima relativno malo šećera, i u zavisnosti od vrste malo ili nimalo mlijeka. Takođe sadrži cink, koji je odličan za borbu protiv akni.

7. Pijte zeleni čaj

Zeleni čaj je pun polifenola koji pojačavaju protok brvi i kiseonika u koži, i vremenom će poboljšati stanje i izgled kože, a što je još važnije i vaše zdravlje.

error: Content is protected !!