Riješite PSIHOTEST i otkrijte: Cijenite li sami sebe?

Vjerujete li u sebe? Znate li cijeniti svoje pozitivne strane ili se i nesvjesno podcjenjujete? Riješite test i otkrijte kakvo mišljenje imate o sebi!

1. Voljeli biste: a. Posjedovati izuzetnu komunikativnost. b. Imati hakerske sposobnosti. c. Biti bogati i slavni.

2. Poznata ličnost iz svjetskog jet-seta vas poziva na piće. Šta ćete učiniti? a. Oduševljeni ste. b. Odbijate glatko ponudu. c. Razmislite prije nego odgovorite, jer se plašite da se nećete znati ponašati.

3. Tuđe mišljenje o vama: a. Važno vam je. b. Sasvim je nevažno šta drugi misle. c. Prihvatate dobronamjerne savjete i sugestije.

4. Na prvom izlasku s njim, on pita: «Smeta li ako pušimu»? Vi odgovarate: a. Pa, radije nemoj pušiti. b. Slobodno zapali. c. Svejedno mi je.

5. U svađi ne uzvraćate istom mjerom zato što: a. Ne znate što biste rekli. b. Suprotna strana je u pravu. c. Bojite se iznijeti svoje mišljenje glasno.

6. Najviše volite: a. Kada ste zadovoljni i vi ali i osobe koje vas okružuju. b. Kad vas cijene zbog onog što radite. c. Kad imate moć nad drugima.

7. Čega se najviše užasavate? a. Mračnih prolaza, tunela i metroa. b. Za kišnog vremena ići cestom kojom puze gliste. c. Preći muljevitu rijeku kad je voda do grla.

8. Koje pravilo vrijedi za vas? a. Htjeti – znati, moći. b. Ni svako zlo nije zlo. c. Prvo dužnost, a onda zadovoljstvo.

9. U tašni morate imati: a. Vozačku dozvolu. b. Novac. c. Mobitel.

10. Za vas je prevara: a. Uzbudljiva avantura. b. Neizbježna okolnost. c. Nužna stavka u životu.

PRONAĐITE SEBE:

Najviše odgovora pod A

Samokritični

Vaše je samopouzdanje nikakvo. Drugi vam izgledaju iskusniji, jači i bolji od vas. Previše važnosti pridajete svojim greškama i previše ste samokritični. Pokušajte o sebi razmišljati na pozitivan način, jer vaše sposobnosti samo čekaju da izađu na vidjelo. Naučite realno ocjenjivati svoje uspjehe i opraštajte sebi greške. Ne pravite od sitnica tragediju.

Najviše odgovora pod B

Sigurni

Vaša razina samopoštovanja je prilično visoka. Sviđate se sebi, svjesni ste svojih kvaliteta i mana. Znate otvoreno komunicirati sa drugima jer ste sigurni u vrijednost svojih zamisli. Naravno, i vi nailazite na poteškoće, ali ne dopuštate da vas kritika i odbijanje zbune ili unište. Vi se vodite parolom: Što me ne ubije, ojačaće me.

Većina odgovora pod C

Ravnoteža

Morate ojačati svoje samopoštovanje. Postupno ste izgradili unutrašnju sigurnost no u izrazito emotivno i zahtjevnim situacijama – ona može zakazati. Kako biste zadržali ravnotežu, morate ostati na već poznatom putu. Budite smjeliji. Postavite sebi cilj koji želite ostvariti i raščlanite ga na mnogo malih koraka. Zamišljajte se kao pobjednik i uspjet ćete. Samopouzdanje se učvršćuje nizom malih uspjeha.

(aura.ba)