Riješite problem uraslog nokta bez odlaska u bolnicu

Potopite stopala u vruću vodu – što toplija bila voda, to će biti bolje. Držite noge u vodi 15 minuta do pola sata barem dvaput dnevno. Potom isperite stopala antibakterijskim sapunima.

Nakon ispiranja dobro osušite noge čistim peškirom, a potom posecite nokte na nogama. Potrudite se da ih siječete ravno, jer oblo odrezani nokti povećavaju opasnost od urastanja u kožu i najčešći su uzrok urastanja noktiju na nožnim prstima.

Sterilnom iglom podignite urasli nokat od mesa i pažljivo postavite vaticu u međuprostor. Budite strpljivi i nemojte da gurate prejako. Postavite vaticu ispod uraslog nokta kako biste spriječili iritaciju i infekciju prsta, a zatim cijeli prst zamotajte gazom. Sjetite se da će taj prst biti u kontaktu s drugim prstima unutar čarape i cipele tokom dana i da će doći do neminovnog znojenja.

Infekciju prsta prepoznaćete po promijeni boje na ovom dijelu tijela – u bojama od izrazito crvene do tamno plave boje. Primjetite li infekciju prsta ili gnoj, najbolje je obratiti se ljekaru koji će vam prepisati odgovarajući lijek.

Neka vaše noge dišu. Nemojte nositi čarape i cipele kada ste kod kuće i to nije potrebno.

Redovno provjeravajte situaciju s noktom, a barem jednom dnevno mijenjajte vaticu ispod nokta. Održavate li higijenu noktiju na ovaj način, problem s uraslim noktom trebalo bi da nestane za nekoliko nedjelja, kada će vam izrasti nov i zdrav nokat.

Upalu uraslog nokta možete spriječiti na sljedeći način: Krišku limuna stavite na oštećeni nokat pa ga zamotajte gazom i ostavite da djeluje preko noći. Kiselina limuna pomoći će vam da se borite protiv infekcije.