Rijedak fenomen: DVA PUTA GODIŠNJE U HRAMU RAMZESA DRUGOG LICE BOGINJE TAME BUDE OSVIJETLJENO!

Ovaj fenomen se dešava dva puta godišnje, 22. oktobra i 22. Februara. Tada na 20 minuta lice boginje tame je osvijetljeno!

Abu Simbel je najveći hram na svijetu isklesan u kamenu. Nalazi se na desnoj strani Nila, 300 kilometara južno od Asuana i izgrađen je u slavu Sunca.

Hram je 1968. godine pomjeren sa originalnog mjesta zbog izgradnje brane i jezera Naser. Vodilo se računa o položaju Sunca.

U ovom hramu, koji je izgradio Ramzes Drugi, dva puta godišnje se odigra nevjerovatan fenomen. Sunčev zrak se probije kroz ulazna vrata hrama i dužinom od 200 metara stigne do najsvijetijih Ramzesa Drugog i Ra Hora. Pored Ramzesa sjedi supruga Nefreteta, a pored Ra Hora sjedi njegova sestra Ptah, tebanska boginja tame. Sunce vidi njeno lice samo dva puta godišnje, dok je ostalih dana uvijek u mraku.

Tokom ova dva dana hram se za posjetioce otvara već u zoru, jer se turisti okupljaju tokom noći i čekaju prve jutarnje zrake sunca. Naime, njihova lica Sunce osvjetljava samo 20 minuta tokom dana. I isti fenomen se dešava dva puta godišnje. Sam ulaz u hram je spektakularan i jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija Egipta.

Ramzes Drugi je bio treći faraon 19. dinastije. Važio je za za jednu od najmoćnijih ličnosti starog Egipta, izuzetno je bio poštovan, a danas je najčuveniji kao suprug kraljice Nefretite.

error: Content is protected !!