RIJEČ STRUČNJAKA: Da li je bijeli dio pomorandže zdrav ili beskoristan?

Bijele tračice koje se nalaze između jezgra narandže i njene kore obično se bacaju — neko zbog ukusa, neko jer smatra da ih jedemo uzalud jer ne sadrže hranljive materije. Šta kažu stručnjaci, treba li jesti ovaj dio ove zdrave voćke?

Bijeli dio narandže i drugih citrusa je sunđerast, gorak ili bezukusan, a većina ga bez previše razmišljanja baca iz različitih razloga. Međutim, ako pitate eksperte, to je pogrešno!

Iako se u njemu ne nalazi mnogo nutrijenata, daleko od toga da je bijeli dio narandže beskoristan. On sadrži mnoštvo biljnih vlakana, koji usporavaju varenje, produžavaju osjećaj sitosti i mogu da pomognu u regulaciji nivoa lošeg holesterola (LDL) u krvi.

Pored toga, u njemu se nalazi vitamina C u količini u kojoj ga ima u samoj voćki! Bijela „kožica“ narandže sadrži i razne flavonoide, uključujući hesperidin, koji pomaže rad krvnih sudova i ublažava zapaljenja. Tu se nalazi i flavonoid naringenin, snažan antioksidans s antiupalnim djejstvom koji smanjuje apsorpciju ugljenih hidrata iz crijeva i ublažava nagli skok šećera u krvi nakon obroka. To može biti izuzetno korisno u kontroli tjelesne težine i kod metaboličkog sindroma, kao i za osobe koje boluju od dijabetesa i srčanih problema.

U okviru jednog eksperimenta, naučnici su laboratorijskim uslovima hranili miševe hranom bogatom mastima kako bi im izazvali simptome metaboličkog sindroma, nakon čega su im davali naringerin, koji je uspio da normalizuje nivo holesterola i triglicerida, spriječi insulinsku rezistenciju i reguliše glukozu!

Istraživanja su pokazala i da flavonoidi koji se nalaze u citrusima mogu da poprave oštećenja DNK koja vode do razvoja ćelija kancera, kao i da naringerin može da stimuliše sagorijevanje viška masti iz organizma.

Kora narandže je, takođe, izuzetno bogata vlaknima i flavonoidima, kao i vitaminima A, C, B5 i B6, potom kalcijumom, folatima, riboflavinom, tiaminom, niacinom… Međutim, kako se obično ne konzumira, i zbog ukusa i zbog teškog varenja, bijela „kožica“ je sasvim solidna zamjena.