RIJEČ KONVENCIONALNE MEDICINE: Dijeta kod oboljelih od dizenterije

Dizenterija je zarazna bolest čiji simptomi se očituju u teškom proljevu pri čemu izmet sadržava krv. Inkubacija bolesti traje jedan do dva dana nakon čega se javljaju grčevi u trbuhu, temperatura i jaki proljev. Postoje dva tipa dizenterija: šigeloza i amebna dizenterija. Predstavlja jednu od najzaraznijih bolesti. Dizenterija se liječi nadomještanjem tekućine i elektrolita te antibioticima (najčešće se koriste tetraciklini, kloramfenikol ili sulfametoksazol trimetoprim). Smrtnost obično iznosi 5-15 % zaraženih, najviše među djecom, starijim i pothranjenim osobama.

Prvi je zadatak nadoknada tekućine peroralnim putem ili putem infuzija. Pored ove nadoknade preporučuje se 2 dcl vode sa kašičicom natrijevog hlorida i kašičicom sode bikarbone uz upotrebu specifičnih lijekova. Energetske potrebe su 1900 kcal (bjelančevina 50-7 mg, ugljikohidrata 180-250 g, masti biljnog porijekla 40-50 mg).

Dijeta se sastoji u tečnoj i kašastoj hrani: čorba od riže, griz na vodi, makaroni, kuhani krompir bez masti u obliku kaše, pa se postepeno dodaju svježi kravlji sir i isjeckano posno meso. Zabranjena su jaka i masna jela, konzervirano voće i povrće, gazirani sokovi, alkoholna pića i fermentirani sirevi. Povrće treba izbjegavati dvije sedmice. Desetog dana po smirivanju znakova bolesti prelazi se na normalnu ishranu.

RIJEČ APITERAPIJE: Med i hurme

Med koji se nađe u crijevima predstavlja hranljivu sredinu za laktobacile, a koji troše šećere i proizvode mliječnu kiselinu. Laktobacili tako stvaraju kiselu sredinu koja ne pogoduje razvoju drugih (štetnih) bakterija, kakve su dizenterijske. Za dizenteriju kod djece preporučuje se 30-60 g meda dnevno, kod odraslih – dupla doza. Osim toga, dobra je i kaša od hurmi i meda – koristi za liječenje proliva i dizenterije kod djece i u tom slučaju se uzima triput dnevno.

 IZ NARODNE MEDICINE…

Uzeti po 2 supene kašike korjena gaveza i korjena angelike, 3 kašike lišća šumske jagode, po kašičicu sjemena korijandera i petolista. Sve dobro pomiješati i od te mješavine 2 supene kašike preliti sa 3 dcl ključale vode i piti svaki sat po dva-tri gutljaja.

Uzeti šaku ploda štavelja (konjska kiselica). Kuhati u pola litra vode 3 minute. Svaki sat piti po dva-tri gutljaja.

(aura.ba)