Riba na ruski način: Riblja čorba s bundevom

Potrebno: glava i rep šarana, (može i brancina), 200 gr bundeve, 1,5 l vode, 1 glavica luka, 1 čehno bijelog luka, 1 paprika, 1 šargarepa, 1 lovorov list, začiniti po ukusu, pavlaka za kuhanje po želji.

Priprema: Očistiti i oprati ribu. Povrće oprati i izrezati na komade srednej veličine. Kad riba počne da se odvaja od kosti, izvadite je iz supe i skinite pjenu s površine. Dodajte povrće u šerpu. Kad bude skoro gotova, začinite supu solju i biberom. Zatim je izmiksajte štapnim mikserom. Možete dodati i malo pavlake za kuhanje. Vratite ribu u supu, pustite da proključa, ostavite poklopljeno nekoliko minuta. Lagana riblja čorba spremna je za posluživanje.

ZANIMLJIVO: riba je veoma zastupljena na ruskim trpezama, a razni su načini njene pripreme. Marinirana, čuva svoju aromu. Važno je da ne pretjerate u dodacima. Neke vrste ribe idu bolje s biljnim dodacima, dok su neke druge opet, ukusnije uz sos.

(aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!