Rezultati su nevjerovatni: 30 DANA JE PILA KEFIR, PA SE PREPORODILA (RECEPT)

Čim prije shvatite da je hrana koju unosimo u organizam, zdravlje, prije ćete voditi računa o tome šta i kako jedete

Sa svih strana možemo pročitati kako je kefir zdrav, kako zahvaljujući njemu Tibetanci žive preko 100 godina, ali isto tako da onaj iz prodavnice nije ni blizu onom domaćem kefiru.

Čula sam za kefirna zrnca ili kefirne gljivice, raspitala se o njima i dobila ih relativno brzo od koleginice koja je već mjesecima pila kefir. Odlučila sam da večeru zamijenim šoljom ovog napitka, a pravila sam ga ovako:

Svako veče sam cijedila kefir kroz plastičnu cjediljku u kojoj su ostajala kefirna zrnca. Zatim sam ta zrnca ispirala ispod mlaza hladne tekuće vode dok ih dobro nisam oprala od mlijeka i naslaga usirenog mlijeka.

Kada se kefirna zrnca dobro isperu, stavljaju se u staklenu teglu, pa se potom prelivaju slatkim kravljim ili mlijekom od koze koje je predhodno ugrijano na sobnoj temperaturi.

Tako potopljena zrnca se pokriju pamučnom krpom i ostave na neko tamno mjesto u kući naredna 24 sata. Nakon 24 sata, kefir de procijedi i popije.

Veoma je važno da se kefir ne stavlja na sunce i u frižider, te da ne dolazi u dodir sa metalom. Miješajte ga plastičnom, drvenom ili keramičkom kašičicom.

Mjesec dana je trajala moja kura ispijanja kefirira svakodnevno. Doručak i ručak su mi bili uobičajni, dok sam za večeru pila jednu šolju od 250 ml svježe cijeđenog kefira.

Nakon nedjelju dana sam osjetila poboljšanje, tj. ubrzanje metabolizma, dodatnu energiju i neku vrstu svježine nakon svakog gutljaja ovog napitka.

Druge nedjelje sam primijetila da su mi pantalone nešto malo “komotnije” u struku, a treće nedelje sam uvidjela da mi je stomak znatno tanji. Vaga je pokazala 3 kilograma manje!

S obzirom na to da ništa nisam mijenjala u ishrani, osim dodatka kefira, ove “dobrobiti” sam pripisala isključivo njemu.