Revolucionarno: Paralizovani muškarac može opet imati spolne odnose

Kada je 2009. vježbao za državno  takmičenje u motokrosu, Kent Stephenson je iznenada doživio nesreću i ostao paralizovan od pasa na niže. Imao je tek 21 godinu, ljekari su mu rekli, da neće nikada moći hodati ili ponovo imati spolne odnose.
Stephenson  tri godine nije bio spolno aktivan, nato je jedne večeri doživio erekciju. ”Iz nule sam u trenutku postao heroj,” za CNN Health  je rekao ovaj mladić. Uzrok za njegovu ponovnu spolnu funkciju nije bila viagra. Nju su mu ljekari propisivali u visokim dozama, ali mu je prouzrokovala lošije zdravstveno stanje i glavobolje. Pomoglo mu je ugrađivanje električnog stimulatora, njega su ljekari ugradili u njegovu kičmu. Sve je bilo eksperiment koji je pomogao.
Njegovi prijatelji su malo razočarani, očekivali su da će mu stimulator vratiti mogućnost kretanja, ali Stephenson  je zadovoljan, za njega je za sada važnija spolna funkcija. Kretanje može zamijeniti kretanjem u invalidskim kolicima, spolne odnose ništa ne može zamijeniti. To je veći problem za paralizovanog pacijenta.
Pored Kenta Stephensona, liječenje sa epiduralnim stimulatorom imali su: Andrew Meas, Dustin Shillcox i Rob Summers. Suočili su se sa sličnim problemom, i oni kao i Kent sada mogu obavljati spolne radnje.
Stephenson se  slaže da je imao veliku sreću, da je bio dio eksperimentalnog liječenja. ”Nekada sam išao na sastanke s djevojkama, bojao sam se, da se neću moći dokazati, sada ako do spolnog odnosa dođe, ja sam spreman.
Stimulator mu je poboljšao nadzor nad mjehurom i crijevima. Prije stimulatora je Kent imao probleme sa zadržavanjem urina i kontrolom mjehura. Želi i da istraživanja odu tako daleko, da ponovo prohoda. ”Naravno da želim ponovo hodati, ali za sada povratak spolne funkcije, nadzor nad mjehurom i crijevima, imaju preednost i pozitivno utiču na moj život. ”
Izvor: Vizita.si/Foto: lockerdome.com/ Prevod za Aura.ba: A. D./