Reuf K., iz Sarajeva, nakon pozitivnog iskustva s bioenergijom Ramiza Imamovića: Pokreti njegovih ruku nemaju cijenu!

– Bilo je to prije četiri godine. Nakon operacije žuči, za koju mi je rečeno da je rutinska, doživio sam moždani udar. Od tad pa naovamo, biljka. Zarobljenik svog tijela. Mučnine, bolovi, povraćanje – nisu me popuštali – započinje ispovijest Reuf, Sarajlija, RVI, penzionisani zidar po struci.

Priča nam kako je oslabljene kretnje, govor, sluh i druge tjelesne funkcije, sanirao kod sarajevskog bioenergičara Ramiza Imamovića.

Usporene motorike, oslabljenog uma i tijela, narušenih vitalnih funkcija, Reuf je slika koja nam se svima treba urezati u misli, i podsjećati nas svakodevno da u životu ništa nije sigurno. Jedino je sigurna neizvjesnost i činjenica da oboljeti možemo svi i onda se samo svrstati u medicinsku statistiku, izlječivih ili ne…

Mršavog, lica ispijenog od preživljenog pakla, Reufa smo zatekli u ordinaciji Ramiza Imamovića. Tu je već sedmi put po redu.

– Još nekih sedam puta rekao mi je Ramiz i to je to – optimističan je Reuf.

A kako ne bi i bio. Pokazao nam je i medicinsku dokumentaciju te par fotografija iz bolničkog kreveta iz ne tako davne prošlosti.

Poput djeteta zarobljenog u tijelu odrasle osobe, u očima mu se zrcali zahvalnost i poštovanje koje osjeća prema bioenergičaru Ramizu.

– Bio sam mrtav, on me oživio.

Historijat Reufove bolesti djeomično nam prepriučava i Ramiz, te Reufova supruga Begzada.

– Od čega i kako se to sve desilo i iskomplikovalo, samo dragi Bog zna. Nama još nije jasno – počinje priču Begzada.

– Nakon bolova, povraćanja, mučnine, pretraga, hejbet nalaza, posumnjaše na čir i herniju jednjaka. Naposlijetku, navodno su našli kamenje i pijesak u žuči i savjetovali operaciju, nakon koje je sve što je moglo, krenulo nizbrdo – priča Begzada. Reuf potvrdno klima glavom.

Poslije te operacije, povraćanje se nije povuklo, kao ni bolovi u stomaku. Ali je zato nastupilo drastično pogoršanje.

Ž4= Pokreti koji nemaju cijenu

– Nama su ljekari rekli da je, u tom periodu dok je bio u bolnici imao i moždani udar. Neka im bude. Odeš u bolnicu da se spasiš jednog, a umalo umreš od nečeg drugog?!

Za vrijeme Begzadinog pripovijedanja, Reuf, povinovan zloj sudbini, leži dok vrijedne Ramizove ruke rade na njemu. Sam tretman ne izgleda nimalo spektakularno – jedan pokret tamo dva ovamo. Ipak, pričaju nam, pokreti su to koji cijene nemaju.

– Ovo je evo sedmi tretman, a već nakon prvog ruke su mu se smirile. Sad se više ne trese, počinje da govori. Polako oslanjajući se na štap, kreće se sam. Povraćanja više nema, bioenergija je “sredila” i želudac – priča Ramiz.

Reuf nam nakon tretmana, vidno uzbuđen opisuje kako se velikih muka riješio.

– Ama, što je najbitnije, niko mi ne mora hizmetiti. Velikih me muka Ramiz riješio. Velikih je sevapa zaradio.

Komentari

komentara