Resetujte organizam dubokim uzdisajima

Teorija se temelji na pretpostavci da je dišni sistem relativno haotičan, odnosno nepravilan, te da pod utjecajem brojnih vanjskih i unutarnjih faktora određuje količinu kisika potrebnu za funkcionisanje organizma.

Naučnici koji proučavaju disanje otkrili su da ljudi povremeno duboko udahnu kako bi resetovali dišne puteve i učinili ih fleksibilnima. Istraživanje je provedeno na osam muškaraca i 34 žene na koje su spojeni senzori koji su pratili njihovo disanje, rad srca i razinu ugljičnog dioksida u krvi tokom 20-minutnog sjedenja.

Naučnici sa Sveučilišta u belgijskom Louvenu tražili su specifične promjene u disanju i uzdasima tokom jedne minute kako bi potvrdili teoriju o resetiranju dišnog sistema.

– Naši rezultati pokazuju promjene u dinamici disanja prije i nakon dubokog uzdaha – tvrdi Elke Vlemincx u časopisu Biological Psychology.

Haotični red

Spomenuta teorija temelji se na pretpostavci da je dišni sistem relativno haotičan, odnosno nepravilan, te da pod utjecajem brojnih vanjskih i unutarnjih faktoraodređuje količinu kisika potrebnu za funkcionisanje organizma. Potrebna mu je ravnoteža između određenih signala i nasumičnih zvukova koji su bitni kako bi se na psihološkoj bazi tijelu omogućilo da reagira pravovremeno u nepredvidljivim situacijama.

– Upravo duboki uzdah ima u sebi faktor zvuka jer mu je volumen udaha i izdaha izvan okvira normalnog disanja – rekla je Vlemincx, dodajući kako je ‘udisaj definiran kroz specifični volumen (dubinu), količinu zraka koju unosimo i iznosimo, te kroz vrijeme potrebno za tu radnju’.

Kada duže vrijeme dišemo jednakim intenzitetom, pluća će oslabiti i postati previše kruta, a samim time i manje učinkovita. Ovi uzdasi posebno su potrebnu u vrijeme stresnih situacija kada je disanje nepravilno i ubrzano jer će fleksibilnija pluća pomoći u bržem opuštanju i smirivanju napetosti.