Ren u borbi protiv raka

Mada se ren kod nas tradicionalno koristi zimi, u nekim drugim kuhinjama se koristi tokom čitave godine. Osim što je bogatiji vitaminom C od pomorandže, ren ima razna ljekovita svojstva, a jedno je otkriveno sasvim nedavno.

Ilustracija

Vjerovatno znate da se krstašice, u koje spadaju kupus, karfiol, brokoli i dr. smatraju povrćem koje se preporučuje kao prevencija od nastanka malignih promjena, posebno na debelom crijevu, i da su opore supstance, glukozinalati, koje sadrže jedan od razloga za to.
Međutim, nedavno su naučnici otkrili da ren sadrži i do 10 puta više glukozinalata od toliko hvaljenog brokolija! To je utvrdilo nedavno istraživanje Univerziteta Ilinois, koje je takođe pokazalo da glukozinalati mogu da aktiviraju u ljudskom organizmu određene enzime za detoksikaciju, koji su u stanju da eliminišu slobodne radikale koji doprinose razvoju raka. Pri tome, ren sadrži dvije vrste glukozinalata koji se apsorbuju skoro 90% kada pojedemo ren, što je izuzetno velika iskoristivost.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!