Remzija Delić (71), iz Pećišta kod Srebrenice: Gdje je čovjek navik'o, tu mu je i voda slatka!

Od ranog sabaha, kada me horoz probudi pa do zalaska sunca, imam pune ruke posla i neka imam, fala Bogu, dan prođe daleko od brige i srkleta – veli ova vrijedna i vitalna staricaRemzija Delić: „Rad me održava!“

Remzija Delić: „Rad me održava!“

Remzija Delić se prije petnaest godina vratila se u selo Pećišta u srebreničkoj mjesnoj zajednici Potočari. Kaže da bi joj „nešto bilo“ da se nije vratila na svoje čim su se otvorili putevi povratka.  U Pećištima je provela najljepše godine života i tu je „izrodila“ četvero djece. Veli:

– Insan ne zna koliko je sretan k'o kada se vrati svojoj kući nakon potucanja po tuđem. Gdje je čovjek navik'o, tu mu je i voda slatka!

Razija je sedamdeset godina „preturila preko leđa“, ali je sačuvala vitalnost, zdravlje i snagu. Radi oko zemlje kao da je u najboljim godinama. Upravo rad na zemlji ju je održao.

– Jazuk je sjediti pored ove plodne zemlje u kojoj sjemenka nikne i kada se naopako pobode u zemlju. Nadomak kuće imam voćnjake, najviše jabuke i šljive, ali imam i poneko stablo višnje i lješnjaka. Posijala sam i sedam dunuma kukuruza koji koristim za ishranu kokoški i tuka, kao i tri ovce. Nekada sam držala i bikove. Uglavnom, uvijek sam u pokretu, radim i rad me veseli – kaže Razija i dodaje da ima zlatnu djecu. Troje u inostranstvu, sin u Sarajevu

– Svi brinu o meni i ništa mi ne fali. Ali ja ne mogu bez rada. Na zemlji uvijek ima posla. Od ranog sabaha, kada me horoz probudi pa do zalaska sunca, imam pune ruke posla. I neka imam, fala Bogu, dan prođe daleko od brige i srkleta.

– Imam i dva plastenika. U jednom uzgajam papriku i paradajz, a u drugom uzgajam cvijeće. Od svega imam hajra, a što je najvažnije na siniji se uvijek nađe nešto ukusno, slatko, zdravo, domaće, od bijelog mrsa do mesa.

Pekmez k'o med

Ova vitalna i vrijedna starica raduje se bogatom rodu voća i povrća. Jesenas, kada bude ubirala Božije blagodeti, biće pekmeza, bestilja, sokova… Kaže:

– Za uhar je svaka puna tegla, jer ovdje je sve domaće, neprskano, zdravo. Spravljam slatko i kiselo po starinskom receptu, bez konzervansa, pa brzo to ode i na tržištu. Posebno je tražen pekmez, slađi je od meda, hmmm, prste da poližeš!

(Mustafa SMAJLOVIĆ/arhiv Aure)