Redovno plivanje topi kilograme, čuva zdravlje i produžuje životni vijek

Plivanje ima mnoge pozitivne uticaje na zdravlje. Kao što je poznato aktivnost u vodi osnažuje mišiće cijelog tijela, ne opterećuje zglobove, podiže vitalnost i jača srce i pluća.

Manje je poznato da su istraživanja pokazala da žene koje plivaju pet puta nedjeljno, za 20 odsto smanjuju rizik od raka dojke. Plivanje umanjuje i mogućnost da se oboli od osteoporoze, a muškarci koji redovno plivaju žive duže od onih koji se rekreativno bave trčanjem. Konkretno, stopa prevremene smrtnosti među plivačima je 53 odsto niža nego kod onih koji uopšte ne vježbaju, a 50 odsto niža u odnosu na one koji trče.

Rekreativno plivanje preporučuje se naročito starijim osobama, a posebno onima koji imaju hronične srčane tegobe. Srčani mišići plivanjem postaju snažniji, a zbog jačanja mišića produbljuje se disanje i tijelo dobija više kiseonika. Plivanje može da deluje i na psihološkoj bazi, jer voda opušta i vraća dobro raspoloženje.

Tokom plivanja angažovana je kompletna muskulatura. Podjednako su aktivni mišići ruku, ramena, leđa, grudnog koša, zadnjice i nogu. S vremenom se stiče zavidna kondicija i izdržljivost, što značajno usporava proces starenja.

Idealno bi bilo da se plivanje upražnjava tokom cijele godine, jer je to aktivnost koja troši kalorije bez velikog opterećenja. Osim toga, na najbolji način utiče na održavanje i pravilan razvoj svih mišića i opušta poslije stresnih situacija.

Da bi plivanje imalo dobar učinak, preporučuje se da se trenira svakodnevno ili barem tri puta nedjeljno.

1. Efikasnost

100 metara plivanja je kao 400 metara trčanja.

2. Kalorije

Za jedan sat plivanja organizam utroši do 650 kalorija. Na taj način čovek potroši više kalorija nego kad hoda ili vozi bicikl.

3. Otpor

Plivanje je odlična vježba za srce, pluća i krvne sudove, jer je otpor kretanja u vodi 10 puta veći od otpora vazduha.

4. Intenzitet

Idealno je da se pliva tri puta nedjeljno od pola sata do sat sa malim pauzama. Poželjno je da intenzitet plivanja podiže broj otkucaja srca na 120 u minuti.

5. Bezbolno

Plovnost vode čini je idealnom za fizikalnu terapiju i vežbe rehabilitacije, to jest za sve one koji žele vježbanje bez ogromnog opterećenja na zglobove i mišiće.