REDOVNO ODRŽAVANJE: EVO KAKO PRAVILNO I UČINKOVITO ODLEDITI FRIŽIDER

Ukoliko želite osigurati besprijekoran rad i učinkovito zamrzavanje, potrebno je da obraćate pažnju na količinu leda koji se nakuplja u frižideru te ga redovno odleđavajte i čistite.

Kada se odlučite za čišćenje i odleđivanje frižidera prvo ćete ga isklučiti iz sturuje. Prije odleđivanja frižidera najvažnije je isprazniti ga te se pobrinuti da namirnice ostanu zamrznute. Također, važno je znati da odleđivanje frižidera ne smijete raditi tako što ćete led topiti fenom za kosu ili grijalicom. Naime, upotreba ovih aparata može izazvati kvar frižidera.

Za brže odleđivanje frižidera ukoliko u njemu nema mnogo naslaga leda, jednostavnim trikom uklonit ćete manji sloj leda. Potreban vam je alkohol i krpa, koju ćete natopiti u alkohol te njome prekrite led. Nakon toga nježno uklonite led plastičnim ili drvenim strugalom.

Ukoliko su slojevi leda veći, onda ćete ih morati duže stugati plastičnim predmetom. Nakon što se riješite naslaga leda, unutrašnjost frižidera čistite isključivo vodom i deterdžentom za suđe. Agresivna sredstva za čišćenje samo će oštetiti plastiku, a neće pomoći pri čišćenju nastalih mrlja.

Za jednostavnije i brže čišćenje sve polica izvadite van te ih očistite izvan frižidera. Nakon čišćenja police vratite na mjesto, kao i namirnice koje ste izvadili. U slučaju da se neka hrana odledila, radije je iskoristite.

error: Content is protected !!