Redovna Aurina čitateljka, Sidika L. iz Bihaća, prirodnim je putem iziječila astmu te tvrdi sljedeće: Stres, brige i poljuljano samopouzdanje izazivaju ASTMU!

Sidika L. (70) iz Bihaća, izuzetno dobrim zdravljem mogla se pohvaliti sve do prije tri godine. Da će oboljeti od astme te da će joj ova neprijatna bolest u tolikoj mjeri prouzrokovati nevolje, ni slutiti nije mogla.

– Genetskih predispozicija nije bilo. Niko u mojoj familiji nije bolovao ni od kakve plućne bolesti iako se za astmu smatra da se temelji na alergijama i slabom imunitetu.

– Kad malo bolje razmislim, s odlaskom u penziju nastupilo je dosta stresno razdoblje za mene. Našla sam se u “neobranom grožđu” time što sam postala dadilja s punim radnim vremenom za čak četvero unučadi različite dobi. Sin i snaha su kruti u odgoju djece, a kći i zet fleksibilni. Odgajati u isto vrijeme četvero malodobne djece s različitim aršinima, nije nimalo lako.

– Na kraju dana bih bila tako slomljena, izmučena i neraspoložena da uprkos silnoj želji za snom, nisam nikako uspijevala zaspati. A sutradan, nove agonije. Htjela sam pomoći svojoj djeci ali su se u tom periodu svi oni činili nezahvalni. Valjda je taj stres učinio svoje – priča nam Sidika.

Tegobe u vidu otežanog disanja javile su se prije nešto više od tri godine. Naša ih je sagovornica pripisala pojačanom fizičkom naporu.

– Osjećala sam zatim i neko šuštanje u grudima, a javio mi se i kašalj, onaj suhi. Nisam pušač niti mi je ikada smetalo što neko puši pa sam se nakanila otići ljekaru. Stigla sam do pulmologa i na koncu dobila neke tablete da pijem koje su navodno trebale donijeti olakšanje i izliječiti bronhitis. Trošila sam ih ali, ne samo da mi nisu pomogle već su mi užasno naškodile želucu.

Dva mjeseca kasnije, Sidika je opet posjetila ljekara. Snimanje pluća i spirometrija, ukazali su da Sidika boluje od astme.

– Dobila sam nove lijekove i nadu da će mi se konačno stanje popraviti. Ali, nije. Sve mi je gore bilo. Ni djecu više nisam mogla da čuvam što je uznemirilo moju porodicu. I opet, dodatni stres – prisjeća se Sidika.

Otkriva nam da je čitajući svoje omiljeni štivo, magazin Auru, često zastajkivala nad pričama Ramiza Imamovića ali, nije smogla hrabrosti da ga pozove i zakaže pregled. Ali, dodaje kako je nekako imala osjećaj da bi joj on mogao pomoći.

– I jeste mi pomogao. Na prvom mi je tretmanu jasno stavio na znanje da sebi moram biti najvažnija. Na drugom tretmanu sam već bolje disala. Nakon sedmog, bila sam kao nova. Ne trošim više nikakve lijekove, simptoma nemam, a unučad čuvam samo ponekad i to pod svojim uslovima. Kome se ne sviđa, neka plaća vrtić ili dadilju – kategorična je Sidika kojoj je Ramiz pomogao ne samo da se oslobodi astme već i da ojača svoje samopouzdanje.

Stav oficijelne medicine
Astma se ne može izliječiti, ali se simptomi mogu ublažiti!

Astma je hronična opstruktivna upalna bolest dišnih putova koja uzrokuje probleme pri disanju. Karakteriziraju je neprimjereno jak imunološki odgovor i hronična upala traheobronhalnog stabla. Bolest se javlja u epizodama, tj. akutna pogoršanja bolesti izmjenjuju se periodima u kojima nema simptoma astme. Do napadaja dolazi pri pogoršanju upale, obično jer je u neposrednoj okolini prisutan neki iritirajući faktor ili provokativni faktor astme.

Naslijeđe može igrati određenu ulogu u nastanku astme, ali postojanje astme u porodici ne znači da ćete definitivno i vi ili vaše dijete oboljeti od astme.

Stav oficijelne medicine je da se astma ne može izliječiti, ali da se simptomi uglavnom mogu ublažiti.

Astma je prepoznata još u starom Egiptu, a liječena je napitkom mješavine tamjana poznatom pod nazivom kyphi. Bolesti je ime nadjenuo Hipokrat oko 450. pr. Kr., pri čemu grčka riječ za zaduhu čini osnovu njezinog današnjeg naziva. Oko 200. godine pr. Kr. smatralo se da je, barem djelomice, astma uzrokovana osjećajima.

U 2011. u svijetu je od astme bolovalo 235–300 miliona ljudi, a umrlo je oko 250 000 ljudi.

error: Content is protected !!