Recite NE kupovnim majonezama! Napravite svoju domaću u samo tri minute! Izuzetno je lako. Postoje par pravila kojih se morate pridržavati i gotovo.
- 250 ml suncokretovog ulja
- 1 jaje
- prstohvat soli
- kašika sirćeta ili kašika limunovog soka
- PRIPREMA:
- U viskou posudu sastavite ulje, jaje, so i sirće.
- Ubacite štapni mikser NEUKLJUČEN.
- Kada je na dnu samom, uključite ga i pokušajte održati istu brzinu mućenja. I dižite mikser, malo po malo, prema gore.
- Majoneza je gotova!
NAPOMENE:
- Ako vam ne uspije, što bi bilo vrlo čudno, ne bacajte masu. Samo dodajte jedno jaje i ponovite postupak.
- Može se dodati ili sirće ili limunov sok. Zaista nije bitno.
- Ovo je prosječna količina ulja. Zapamtite: što više ulja naspete, gušća će biti majoneza.
- Na samom počeku možete ubaciti čehno bijelog luka i tako dobivati popularni Ali-Oli.
- Ako želite iskoristiti ovu majonezu za posipanje preko bilo čega, možete dodati malo vode kada je već gotova i tako je razrijediti.
- Važno: ovako napravljena majoneza mora se držati u frižideru i ne više od dva dana.
Izvor: Kašikaljubavi