RECEPTURE JELA S PILETINOM I MEDOM

Ni najdelikatesniji recepti ne bi bili tako delikatni da u njima med nije jedan od glavnih sastojaka. Nakon specijaliteta namijenjenih vegetarijancima, kolača, umaka, ribljih specijaliteta, juha, salata i umaka za salate te jela s govedinom čiji je neodvojivi sastojak med, objavljujemo recepturu jela s piletinom čiji je neodvojivi sastojak – takođe med.

Punjena pileća prsa u umaku od vrhnja

Potrebno: 4 veća pileća prsa bez kože, 50 g suhe slanine, 2-3 komada poriluka, 55 g maslaca, 120 ml vrhnja za kuhanje, 1 kašika meda, malo naribane limunove korice, 240 ml pileće juhe (ili pola juhe, pola bijelog suhog vina), 1 kašika limunovog soka, sol, papar.

Sa deblje strane prsa nožem po sredini zarezati tako da se dobije “torbica”, paziti da se ne prereže na drugu stranu. Polovicu maslaca rastopiti, slaninu nasjeći na sitne kockice, poriluk na kolutiće, dodati korice od limuna i pirjati 10 – 15 min na laganoj temperaturi dok poriluk ne omekša (ne smije potamniti). Gotov poriluk posoliti, popapriti i ostaviti da se ohladi.

Pileća prsa napuniti porilukom, otvor zatvoriti sa čačkalicom tako da nadjev prilikom pečenja ne iscuri.

Preostali maslac rastopiti u tavi, ubaciti punjena prsa i peći sa obje strane na srednjoj temperaturi  dok ne dobiju laganu smeđu boju.  Zaliti sa juhom, poklopiti i lagano kuhati 10 minuta. Meso izvaditi, ostaviti na toplom, a umak reducirati na polovinu. Dodati med, vrhnje te ponovo kuhati dok se umak ne zgusne. Dodati limunov sok, posoliti, popapriti i poslužiti sa pilećim prsima.

             Pileća prsa sa curryem

Potrebno: 1 kg pilećih prsa (ili 1 pile oko 1,5 kg bez kože isječeno na 8 komada), 450 g svježe rajčice oguljene bez sjemenki, 1 glavica crvenog luka, 1 svježa paprika, 1 češanj češnjaka, 2 kašike ulja meda, 2 kašike limunovog soka, 2 kašike meda, 40 g grožđica, 1 ½ kašika currya, ½ kašičice majčine dušice (timijana), 120 ml vode, papar, sol.

Pećnicu zagrijati na 180 C. Zagrijati ulje, dodati usitnjen crveni luk, papriku i češnjak. Kratko pirjati. Dodati curry, majčinu dušicu, med, rajčicu, zaliti vodom i limunovim sokom i zakuhati. U umak dodati grožđice, posoliti i popapriti. U dobiveni umak složiti piletinu. Posudu poklopiti te staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko 40 minuta.  Na polovici vremena piletinu preokrenuti.

Poslužiti sa kuhanom rižom.

      Piletina s medom i ananasom

Potrebno: 600 g pilećih prsa, 250 g ananasa iz konzerve, 80 g meda od bagrema, 130 ml soka od ananasa iz konzerve, 100 g kukuruznog brašna, ½ kašike mljevenog đumbira, ½ kašike curry praha, 2 kašike sojinog umaka, ulje, sol i papar.

Pileća prsa narežemo na kocke veličine zalogaja, začinimo solju i paprom, uvaljamo u kukuruzno brašno i otresemo od viška brašna. U tavi na zagrijano ulje, dodamo pripremljenu piletinu, te na srednje jakoj vatri, sa svih strana pržimo po prilici 4-5 minuta. Zatim u tavu dodamo mljeveni đumbir, carry prah, sojin umak, promiješamo sastojke, ulijemo 200 ml vode i na laganoj vatri kuhamo, po prilici, 5-6 minuta. Za to vrijeme u zdjelici pomiješamo med sa sokom od ananasa, dodamo žličicu kukuruznog brašna i izmiješamo sastojke. Dobivenu smjesu umiješamo u tavu s piletinom, dodamo ananas narezan na kockice, uz povremeno miješanje pričekamo da umak zgusne i poslužimo.

(aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!