Recepti za zdravu i lijepu kosu: Surutkom protiv peruti!

Osim što je korisna kao piće za zdravlje cijelog organizma, surutka je odlična i u borbi protiv peruti! Pogledajte recept za nekoliko maski pomoću kojih će vaša kosa ponovo izgledati prelijepo…

Surutka može efikasno da reši problem peruti, jer je bogata vitaminima i proteinima koji hrane kosu. Jača je i hidrira, ublažava iritaciju i svrab tjemena. Uklanja perut i pomaže obnaovljanje kože glave, jer djeluje i antibakterijski.

Važno je da je dobro utrljate u tjeme, ali nanesite je i duž cijele kose, jer će zbog toga postati meka i svilenkasta.

Jednu šoljicu nanesite na kosu, držite 15 minuta (protiv peruti i više od pola sata) i posle operete blagim šamponom.

Maska od surutke i jajeta

Pomiješajte 1 šolju surutke sa 1 jajetom. Umutite dobro, pa tu smjesu utrljajte na teme i duž pramenova. Umotajte, pričvrstite kosu šnalom i ostavite da djeluje pola sata. Operite kosu blagim šamponom (najbolje dva puta, a možete upotrijebiti i malo svježeg limunovog soka da biste uklonili miris surutke).

Maska sa biberom

Iako čudno zvuči, i biber je djelotvoran protiv peruti u mješavini sa surutkom. Pomiješajte jednu šolju surutke sa nekoliko kašičica bibera, nanesite na kosu kao masku i ostavite da stoji sat vremena. Operite blagim šamponom.

Maska od surutke i limunovog soka

Da biste spriječili pojavu peruti odlično djeluje kombinacija limunovog soka (možete koristiti i sušenu limunovu koru u prahu) i surutke. Nanesite smjesu na teme i ostavite da djeluje 15-30 minuta, pa isperite.

Maska sa jabukovim sirćetom

Jabukovo sirće je samo po sebi efektivno kao lijek protiv peruti, ali udruženo sa surutkom je još efektivnije. Mješavinu ove dvije tečnosti držite na temenu 30 do 60 minuta prije pranja.

Umjesto surutke u ovim receptima možete koristiti i domaće kiselo mlijeko.

(besnopile.rs)