Recepti poznatog hirurga Nikolaia Amosova za zdravu kičmu: Recite ZBOGOM bolu u leđima

 Dr. Amosov je osmislio seriju jednostavnih vježbi i dokazao njihovu efektivnost na ličnom primjeru – u devetoj deceniji života nije patio od bola i bolesti kičme, mišića i zglobova! Dokazao je kako je zdravlje naše kičme u našim rukama i otkrio sistemski pristup koji pomaže da izbjegnemo ozbiljne probleme u budućnosti!

 

U proteklih nekoliko decenija, broj pacijenata sa bolom u kičmi povećao se za čak 54 posto. Ova opasna brojka sama od sebe pokazuje koliko je važno napraviti nešto za svoju kičmu prije nego što bude kasno!

Vježbao svakog dana

Priznati hirurg, pronalazač i pisac Nikolai Amosov vjerovao je da je zdravlje naše kičme u našim rukama i otkrio sistemski pristup koji pomaže da izbjegnemo ozbiljne probleme u budućnosti!

Nikolai Mikhailovich Amosov bio je sovjetski i ukrajinski kirurg, naučnik, pisac i akademik, kao i direktor naučnog odsjeka u Janovski Institutu za istraživanje tuberkuloze i torakalnu hirurgiju.

Radio je svoje vježbe svakog dana, sve dok nije došao do nevjerovatnih 100 ponavljanja po vježbi, koje je završavao za samo pola sata! Puls bi mu tada dostigao 110-120 otkucaja u minuti, što je slično kao kod aerobnog treninga.

Ipak, početnici bi trebali krenuti s 4-5 vježbi, s između 10 i 20 ponavljanja pa kasnije možete povećavati.

 1. Leđnjaci (Superman) u zraku

Lezite na stolicu tako da vam stomak bude na dijelu za sjedenje. Lice okrenite prema dole. Ruke stavite iza glave, noge ispružite, tako da praktički ležite ravno u zraku.

Istegnite cijelo tijelo, ali tako da ostane paralelno s podom. Izvijte se prema gore pokrećući donji dio leđa i odižući torzo. Ponovite 10 puta.

2. Joga istezanje

Lezite na leđa, ruke opružite pored tijela. Noge zabacite iza glave tako da stopalima dodirnete pod.

Napravite 10 ponavljanja.

3. Dodirni lopaticu

Podignite lijevu ruku i stavite dlan na desnu plećku. Istežite se nekoliko sekundi.

Glava se može malo pomaknuti naprijed tokom izvođenja vježbe. Ponovite 10 puta s obje strane.

4. Protresi tijelo

Stanite “na sve četiri”. Leđa opustite. Počnite tresti tijelo tako što ćete brzim i oštrim pokretima brzo savijati ruke u laktovima.

Radite ovo 30-60 sekundi.

 5. Ljuljačka

Lezite na leđa, noge savijte u koljenima, privucite ih na grudi i obuhvatite rukama.

Počnite se ljuljati naprijed – nazad minimum 10 puta.

6. Vježba za jačanje leđnih mišića

Lezite na stomak. Ruke položite pored tijela.

Glavu i grudi odignite i držite 3 sekunde. Ponovite tri puta.

error: Content is protected !!