Recepti naših starih: Klasje u šoljici

 Naše nane pravile su veoma zdrave čajeve od zrnevlja raznog žita, a tek danas nauka je potvrdila da oni mogu da pomognu i u liječenju najtežih bolesti.

Priča o čaju vraća nas i u vremena kada su naše nane spremale prirodne i izuzetno zdrave napitke od žitarica poštujući samo tri važna pravila – da žitarice moraju da budu čiste, pravilno pržene i adekvatno čuvane. Najbolje ih je pripremiti u posudi od lijevanog gvožđa, jer ravnomjerno raspoređuje toplotu, i držati u dobro zatvorenim posudama, jer brzo gube svojstva.

Pšenični čaj

Pšenicu ispirati pod jakim mlazom vode, osušiti na papiru i pržiti u prethodno zagrijanoj posudi, neprestano miješajući drvenom varjačom, sve dok zrna ne počnu da pucketaju i skaču, a čaj praviti tako što ovako pripremljena zrna treba preliti vrelom vodom i kuhati 25 minuta. Kod serviranja, prvo pšenicu razrijediti u šoljice i onda sipati čaj. Može da se doda i limun, za liječenje prehlade i gripa, ili da se zasladi medom, ili javorovim sirupom.

Izuzetno bogat vitaminom B – kompleksa, pšenični čaj korsti kod:

– artritisa
– reumatske groznice
– prehlada i gripa
– virusnih infekcija
– nekih malignih oboljenja
– izbacivanje toksina
– zagrijavanje tijela

 Kukuruzni čaj

Skinuti zrna sa 2 veća klipa kukuruza, peći ih na 160 stepeni stalno miješajući dok ne izgube svu vlagu i ne dobiju zlatnu boju, pa ih staviti u provrelu vodu, poklopiti i kuhati 40 minuta, a onda pojačati vatru i kuhati još 10 minuta. Čaj sipati u šoljice, sa nekoliko zrna kukuruza. Sadrži veoma korisne grupe vitamina A, B i C, supstance tiamin, riboflavin, niacin, kao i kalcijum i željezo. Pomaže kod:

– anemije
– zatvora
– razdražljivosti
– glavobolje
– migrene
– upale bešike
– odstranjivanja toksina

 Ječmeni čaj

Ječam oprati, osušiti, staviti u već zagrijanu posudu i pržiti na suho, stalno miješajući drvenom varjačom, sve dok ne poprimi zlatnu boju pa ga sipati u prevrelu vodu, poklopiti i kuhati 15 minuta i ostaviti da odstoji još 5 minuta, a zatim sipati u šolje zajedno sa ječmom. Med i limun mogu da se dodaju za ublažavanje upale grla, a kašičicamorske soli za ispiranje grla. Ječmeni čaj je bogat biljnim vlaknima, vitaminom B, tiamimom, riboflavinom, niacinom, bjelančevinama, kalcijumom, željezom i hordeninom i jako je cijenjen zbog ljekovitih svojstava kod:

– sniženja holesterola
– „peglanja“ glukoze u krvi
– hemoroida
– upale artritisa
– post hemoterapije
– prehlade, gripa i zapušenog nosa
– iskašljavanja
– astme i bronhitisa
– snižavanja temperature
– ispiranja bubrega

Pirinčani čaj

Pirinač oprati, osušiti i staviti da se prži u već zagrijanoj posudi, neprestano miješajući do zlatne boje, pa staviti u provrelu vodu i kuhati na laganoj vatri 20 minuta, a zatim ostaviti poklopljeno još 3 minute. Ne cijediti ga, već zajedno sa pirinčem sipati u  šolju. Za liječenje stomačnih tegoba, može da se doda malo soli i par kapi tamarija, a protiv glavobolje prstohvat mljevenog čilija. Pirinčani čaj sadrži obilje vitamina B, minerala i vlakana koji su neutralizatori želučane kiseline i pije se kod:

– stomačnih smetnji
– zaustavljanja proljeva
– čišćenja crijeva
– depresije
– glavobolje
– regulisanja temperature tijela
– menstrualnih tegoba
– jačanja zuba, kostiju, noktiju i kose
– sprječavanja putne mučnine
– podmlađivanja i okrepljenja