RECEPTI: Maske mladosti od kvasca

kvasacMaske mladosti od kvasca

Svjež kvasac sadrži preko 70% vlage i najbogatiji je izvor grupe vitamina B, posebno B1 i B2. Sadrži nešto malo vitamina A, C i D ali zato sadrži veoma važne bjelančevine – nukleoproteide. Po svom sastavu, kvasac je jedan od boljih prirodnih sredstava za suzbijanje bubuljica, akni i čireva. Zato, nemojte zanemariti dole ponuđene recepte…

Pomoć kod masne kože

Pola paklice uobičajene mjere kvasca za kolače zamutite sa malo nekuhanog mlijeka tako da masa dobije konzistenciju pavlake. Ovu smjesu nanesite na kožu. Maska je pogodna za nečistu i masnu kožu. Da bi maska u potpunosti djelovala nije loše povremeno pojesti po komadić svježeg kvasca veličine očišćenog badema.

Čisto i svježe lice

Ako nemate pri ruci svježeg, dobro će vam doći i suhi kvasac da pripremite sljedeću  masku. Dobro izmiješajte pet grama kvasca sa jednim žumancetom i kašikom meda. Kožu lica prije nanošenja maske operite toplom vodom i nanesite tanki sloj ove mješavine. Čim se na licu stvori tanka prevlaka, stavite drugi, pa onda i treći sloj maske. Prethodno zaštitite vatom oči, a masku skinite nakon 15 – 20 minuta toplom vodom. Ovom maskom nahranit ćete lice, što će vam se uzvratiti svježinom i blistavošću.

Kako se podmladiti?

Istinsku “masku mladosti” za mastan ten predstavlja rastvor od 3-4 kašičice kvasca, mlake vode i sasvim malo ružine vodice (može se zamijeniti destilisanom vodom sa dodatkom nekoliko kapi ružinog ulja). Što se tiče primjene, u svemu postupite kao kod prve maske.

(aura.ba)