Recepti i savjeti za izgubljeni imunitet i zamaranje: GORKO BILJE VRAĆA SNAGU I JAČA ORGANIZAM

Za liječenje opće slabosti, iznemoglosti i sličnih smetnji nastalih kao posljedica preležanih hroničnih, dugotrajnih bolesti stoljećima se u narodnoj i u medicini koristi razno ljekovito bilje. Najviše se cijeni bilje opora okusa, tj. ono koje ima mnogo tanina.

Za popravljanje apetita, pa prema tome i za jačanje imuniteta, upotrebljava se mnogobrojno neotrovno gorko bilje. U naučnoj, a pogotovo u našoj narodnoj medicini, mnogo se cijeni domaće bilje koje sadrži osim tanina još i gorke i mirisne sastojke. Ponekad se u toj bogatoj recepturi nađu i biljke koje istovremeno sadrže i neotrovne ljute tvari koje također popravljaju apetit, jer nadražuju organe za probavu i time pojačavaju lučenje pljuvačke, želučanog i drugih sokova bogatih raznim enzimima prijeko potrebnih za bržu i pravilnu probavu hrane.

Domaće oporo i gorko bilje za jačanje koje se najviše upotrebljava bilo bi ovo: list i korijen koprive, troskot, lisac, živa trava, crni gavez, mrtva kopriva, petrovac, sporiš, podubica, trave-ive, štavelj, verbena, cikorija, žuti trn, hrastova kora, žir i šišarka, orahova ljuska, pupoljci i list, cvijet, list i plod raznih vrsta ruža i brusnica, list i plod kupine, maline, ribizle, šumske i pitome jagode, ogrozda, dunje, jabuke i mušmule, kora pitomog i divljeg kestena i johe, suručica, očajnica (marulja), drijenova kora i plod, trnjine, zečja stopa, trava od srdobolje, lubeničarka (krvara), srčenjak, steža, korijen i list borovnice i drugo oporo voće i bilje.

Te se biljke pripremaju na razne načine, a najbolje ih je kiseliti desetak dana u starom crnom vinu. Pije se tri puta dnevno po jedna čašica pola sata prije jela.

Najčešće korištene domaće gorke i mirisne biljke za jačanje jesu: lincura, kičica (gorčica), gorka djetelina, trava-iva, podubica, sporiš, pelin, pupoljci crne topole, podanak zdravca, cvijet kaline, vinovo lišće, cvijet suncokreta, kora gorke naranče, iđirot, očajnica (marulja), blaženi čkalj, artičoka, odoljen, maslačak, hmelj, rudinski pelin, čempresove šišarice, komonika (divlji pelin) i drugo.

U najnovije se vrijeme sve više koristi bilje koje sadrži pektin, kao što su dunja, mušmula, divlja jabuka i kruška, kora od naranče i limuna i drugo. Najviše pektina sadrže neki naši zreli plodovi, osobito u kori. Tako, na primjer, u kori jabuke ima oko 17, a u kori naranče do 25% pektina, zbog čega se koriste za ekstrakiranje pektina u industrijskim razmjerima, jer se pektini (poliuronske složene koloidne tvari) sve više i raznovrsnije koriste u borbi protiv dosadnih ljetnih proljeva i opće slabosti, iznurenosti, posebno kod djece.

Zanimljivo je i važno napomenuti da fitoterapeuti, te najčuveniji liječnici pobornici za upotrebu bilja u liječenju u Francuskoj, Engleskoj, Njemačkoj i u drugim zemljama Zapadne Evrope, veoma mnogo cijene oporo i gorko bilje za jačanje slabunjavih i malokrvnih pacijenata.

Od domaćeg je bilja vrijedno spomenuti prije svega ono kojega u nas ima u izobilju, a koje se u Zapadnoj Evropi mnogo koristi za izradu jednostavnih i složenih lijekova za jačanje, osobito raznih toničnih vina, ekstrakta i tome slično. Od gorkog se bilja najviše cijene naša sirištara i kičica (gorčica), a zatim blaženi čkalj, grčica (gorka djetelina), cikorija, žuti trn, dimnjača, maslačak, artičoka, razne vrste štavolja, broć, podubica, pelin, očajnica (marulja), cvijet suncokreta, šišarice hmelja, verbena, komonika
(divlji pelin) i neko drugo gorko bilje.

PRIRODNI RECEPTI

Lincurina rakija

Lijekovi od lincure mogu se izraditi na više načina, a najbolji su gorko vino i gorka rakija: 200 grama lincure nasjeckati i zdrobiti u grubi prah krupnoće pšeničnog zrna, staviti u posudu i preliti litrom najbolje rakije komovice ili najboljim starim crnim vinom, zatvoriti i držati desetak dana, a za to vrijeme po nekoliko puta dnevno dobro promućkati. Poslije toga odliti, što bolje iscijediti, razliti u manje i čiste boce, dobro začepiti i čuvati na hladnom mjestu. Piti tri puta na dan pola sata prije jela po jednu čašicu.

Čajna mješavina od lincure, iđirota, narandže…

3. Mnogim bolesnicima pomaže čaj od ove mješavine: po pola kašike sirištare, kičice (gorčice), iđirota i kore gorke naranče, sve prethodno dobro usitniti, preliti s dva decilitra kipuće vode, poklopiti, ostaviti 2 sata, procijediti i piti tri puta dnevno prije jela po jednu kašiku.

VAŽAN SAVJET: Gorki lijekovi za tek (apetit) ne smiju se zaslađivati i uvijek se piju prije jela!

Čajna mješavina za malaksalost

Uzeti po jednu veliku kašiku sitno isjeckanog lista metvice (Mentha piperita), lista matičnjaka (Melissa officinalis) i cvijeta bazge (Sambucus nigra). Sve to staviti u 700 grama proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan šporeta. Procijediti i piti po 200 grama prije doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.
Ovaj čaj je posebno djelotvoran kod slabosti organizma poslije napora, iscrpljenosti, zamora i lakših oboljenja.

Hajdućica i trava iva vraćaju snagu

Uzeti dvije velike kašike sitno isjeckanog lista i cvijeta hajdučice (Achillea millefolium) i po jednu veliku kašiku sitno isjeckanog lista i cvijeta trave ive (Teucrium montanum) i lista koprive (Urtica dioica). Sve to staviti u 7 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan šporeta. Procijediti i zasladiti medom. Piti po 2 dl prije doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.

Peršun i majčinu dušica protiv iscrpljenosti

Uzeti po 1 veliku kašiku sitno nasjeckanog peršinovog lista (Petroselinum sativum), lista i cvijeta majčine dušice (Thymus serpyllum), korijena celera (Apium graveolens) i lista i cvijeta bosiljka (Ocimum basilicum). Sve to staviti u 7 dl proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan šporeta. Procijediti i piti po 2 dl tri puta dnevno prije jela. Piti 10 dana.

IMUNITET IZ TANJIRA

LJEŠNJACI: Kao jelo povoljno djeluju kod iscrpljenosti i slabokrvnosti.
KAŠIKA MEDA I LIMUNOV SOK: Miješalicom ih ili mikserom izmutimo, prelijemo mlijekom te popijemo.
ŽUMANCE: Umutimo ga s crvenim vinom te popijemo.
ZOB: Pahuljice su najhranjivije jelo za iscrpljene ljude.
JAJE: Umutimo ga s vodom, prema potrebi zasladimo te dva puta na dan za vrijeme obroka.
PASJA RUŽA (ŠIPAK) Sadrži mnogo vitamina C, jača organizam i povećava njegovu otpornost.
JAJE S LIMUNOM: Tri puta nedjeljno ujutro jedimo jaje s limunom. Prije glavnih obroka uzmimo i po pola kašičice gline s malo vode.
RUZMARINOVO VINO: Protiv iscrpljenosti popijemo tri puta na dan, prije obroka, čašu ružmarinova vina.
BIJELI LUK: ni jedan dan neka vam ne prođe bez čehne bijelog luka.

(aura.ba)