Recepti dr Oza:Narodni lijekovi koji tjeraju prehladu i jačaju tijelo

Čajevi i pripravci pripremljeni s nekim začinima, napominje dr. Mehmet Oz, stimuliraju imunosni sustav i pomažu nam u borbi protiv bolesti. Sezona prehlada i viroza je počela. Svi kašljucaju i brišu nos, te se čini pravim čudom uspjeti izbjeći te simptome. No, dr. Mehmet Oz upozorava na neke jednostavne narodne lijekove i pripravke koji mogu prevagnuti u korist zdravlja čak i ako su uzročnici bolesti već napali naš organizam.

Zna se da je ključ svega u radu našeg imuniteta, pa se treba potruditi da ga svim silama ojačamo. Dr. Oz napominje da je pranje ruku prvi korak prevencije te da biste nokte trebali odrezati kratko jer bakterije često ostanu zarobljene ispod, pa se lagano otpuštaju tijekom dana na sve što dodirujete.

Ne dopustite da vas niže temperature zaustave u svakodnevnom kretanju jer mnogo je istraživanja pokazalo da su fizički aktivniji ljudi mnogo otporniji na sezonske bolesti. I dobro se naspavajte jer imunosni sustav treba spavanje da bi mogao učinkovito djelovati.

Kad je riječ o hrani koja potiče naš imunosni sustav da se učinkovitije bori protiv bolesti, nema zamjene za voće i povrće. Nastojte da vam svaki dan tanjur bude šaren, neka se na njemu nađu različite boje i dodajte im nekoliko oraha, savjetuje dr. Oz.

Sad je pravi trenutak da isprobate neke drevne recepte protiv prehlade, kaže poznati liječnik i ističe kako narodi širom svijeta imaju neki pripravak kojim već stoljećima tjeraju bolest. Čajevi i pripravci pripremljeni s nekim začinima, napominje Oz, stimuliraju imunosni sustav i pomažu protiv bolesti. Većina ih se poslužuje vruća, dok se pari. To nije slučajno, pojašnjava, jer pare ublažavaju upalu dišnih putova.

U Indiji je popularan lijek protiv prehlade “žuto mlijeko”, točnije – napitak od žličice kurkume koja se sa žličicom meda rastopi u toplome mlijeku. Kurkuma potiče rad imunosnog sustava, a med je jedini zaslađivač koji ima i nekih nutricionističkih koristi.

Španjolci prehladu tjeraju čajem od češnjaka, meda, limunova soka i vode. Iako nije riječ o napitku koji biste popili prije odlaska na sastanak, dr. Oz ističe da može učiniti mnogo za zdravlje. Prva je korist, šali se Oz, što će držati ljude podalje od vas, pa vas neće moći zaraziti, a druga je što češnjak stimulira rad imuniteta, pa može skratiti trajanje prehlade.

A Kinezi piju čaj od astragalusa, odnosno kozlinca, koji se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi već stoljećima.  Ta je biljka adaptogen, što znači da pomaže tijelu da se prilagodi lošim uvjetima.  Čaj se priprema od korijena biljke i jako je snažan u borbi protiv bolesti.

Francuzi dobro podnose alkohol, pa ga ima i u lijeku koji Oz preporučuje iz Francuske: riječ je o “žešćem” čaju s rumom, medom, štapićem cimeta, vodom i limunovim sokom.

– To će vas i opiti ako popijete previše, a to ne želite jer ćete dehidrirati – kaže Oz i dodaje: – Alkohol vam omogućuje da se opustite, pa ako ste umorni i želite spavati, ali ne možete od prehlade, pomoći će vam da se odmorite – pojašnjava dr Oz. (24sata.hr)