Recept za zdravu i ukusnu salatu od mrkve, peršuna i bijelog luka

Osvježavajuća salata od šargarepe postaće vaš omiljeni dodatak glavnim jelima! Jednostavan recept za ukus koji će prijati vašim nepcima…


Sastojci:

1 kg mrkve
5 – 6 čena bijelog luka
2 kašike sitno isječenog peršuna
sok od 2 limuna
3 – 4 kašike maslinovog ulja
po ukusu soli i bibera
Priprema:

Očistiti mrkvu i isjeći na kolutiće. Naliti vodom, dodati kašičicu soli i pustiti da provri. Kad provri, smanjiti temperaturu i kuhati oko 15 minuta da mrkva omekša, ali da se ne skuha potpuno. Procijediti i staviti mrkvu u ledenu vodu. Ohlađenu mrkvu ocijediti od viška vode i staviti na kuhinjski papir da je osušite.

Neodoljiva posna ili veganska salata od mariniranih šampinjona – ova kombinacija povrća i začina potpuno će vas oduševiti, a…
Dok se mrkva kuha, očistiti bijeli luk i isjeckati što sitnije možete. Staviti u jednu posudu. Peršun oprati, pa i njega sitno isjeckati i dodati bijelom luku. Iscijediti sok iz limuna, dodati so, biber i maslinovo ulje i umutiti sve zajedno sa žicom za mućenje.

Osušene mrkve staviti u veću posudu sa poklopcem, preliti mješavinom limuna i ulja, sve dobro promiješati i ostaviti, najbolje preko noći, na hladnom mjestu. Pre upotrebe dobro protresti ili promiješati i poslužiti.

Napomena: Veoma je važno da vam mrkva bude potpuno hladna prije nego što prelijete sa prelivom.

error: Content is protected !!