RECEPT ZA VISOK PRITISAK: MLAĆENICA, BIJELI LUK, CVEKLA, CELER…

Ova salata i preliv su i ljekoviti, i ukusni, a pritisak veoma brzo dovode u normalu

Visoki, povišeni ili oscilirajući tlak je masovna bolest koja ne bira žrtve. Najugroženija grupa je ona iznad 40 godina, ali sve češće ovom bolesti pogođeni su i znatno mlađi.

Evo recepture iz narodne medicine koja pomaže obaranju visokog krvnog pritiska.

ZA PRELIV JE POTREBNO: 6 čehni bijelog luka sa opnom, 4 velike kašike narendanog svježeg korijena od celera, 3 velike kašike sušenog peršuna ili tri velike kašike svježeg, 3 velike kašike jabukovog sirćeta, sok od dva iscijeđena limuna, 1 velika kašika koncetrat paradajza i čaj spravljen od jedne velike kašike gloga koji je poklopljen odstajao 15 minuta u 1 dcl prokuhane vode

ZA SALATU JE POTREBNO: CVEKLA, CELER I MLAĆENICA

Nasijecite na vrlo tanke ploške oko ¼ kg svježe cvekle, zatim nasijecite na vrlo tanke pološke od ¼ kg korijena celera. Dodajte ½ litra mlaćenice (kupovne ili domaće)

Sve dobro sameljite u blenderu. Dodajte sve sastojke za preliv i još dodatno izblendajte.

Kako koristiti:

  1. Kao smjesu za napitak: tri velike kašike ove smjese stavite u čašu od 2dcl i dodajte vode i popijte,
  2. Kao preliv uz salate,
  3. Kao sos umak i prilog uz jela
  4. Kao salatu-hladnu supu

Komentari

komentara