Recept za vegetarijance: Bijela pica sa pečurkama

Svi kojima smeta paradajz u jelima i koji zbog toga pate za italijanskim specijalitetima biće oduševljeni vašim novim receptom – bijela pica s pečurkama nije samo zamjena za klasičnu, već i gastronomski užitak kojem nema ravnog!

Sastojci:

2 kašičice maslinovog ulja, plus dodatno ulje za premazivanje tijesta

200 gr šampinjona, očišćenih i isjeckanih na listiće

3 crvena luka, očišćena i isjeckana na listiće

½ kašičice morske soli

¼ kašičice svježe mljevenog crnog bibera

30 ml bijelog vina

1 kašika svježeg timijana, isjeckanog i dodatne grančice za ukrašavanje

1 kašika svježeg peršuna, isjeckanog

200 gr bukovača (ili drugih pečuraka, po ukusu) očišćenih i isjeckanih na listiće

1 kašika griza

½ kg tijesta za picu

2 češnja bijelog luka

aromatično maslinovo ulje (najbolje miješano sa ljutim papričicama) za posipanje

Priprema:

U tiganju prodinstajte luk i šampinjone na malo ulja, dodajte so i biber. Dolijte vino, smanjite temperaturu i na tihoj vatri miješajte dok tečnost ne uvri. Isključite, dodajte timijan i peršun, začinite po ukusu i ostavite da se ohladi. U blenderu izmiksajte tako da mješavina može da se maže na tijesto. Na preostalom ulju, prodinstajte bukovače dok ne omekšaju, začinite po ukusu.

Prekrijte pleh pek-papirom, namažite ga uljem pa pospite grizom. Razvucite tijesto za picu, pospite sjeckanim bijelim lukom, a ivicu od oko 2 cm ostavite čistu. Namažite smjesom od šampinjona i luka, aranžirajte bukovače po površini, začinite pa pecite oko 20 minuta na temperaturi od 220 C.

Izvadite iz rerne, prekrijte picu mocarela sirom pa vratite da se zapeče. Prije služenja, poprskajte začinjenim maslinovim uljem i ukrasite grančicama timijana.

Komentari

komentara