Recept za ukusne marokanske ćufte u sosu

Zbog zapečenog smeđeg sloja na ćuftama jelo će imati poseban ukus! 

Sastojci za 4 osobe

600g mljevene jagnjetine, 100g crvenog luka, 1 čen bijelog luka, 1 jaje, 100g prezli, so, korica 1 limuna, 2g cimeta u prahu, 0,5g mljevenog kima, 1g usitnjenog kardamoma, 1 prstohvat korijandera u prahu, rendani muskatni oraščić po želji, čili po želji, 50ml ulja za prženje

Sos:

50g maslaca, 50g glatkog brašna, 500ml jagnjećeg bujona, sok 1 limuna, 2-3g kardamoma, 1-2 grančice korijandera

Priprema

U mljeveno meso dodajte sitno sjeckani luk i bijeli luk, jaje i prezle i dodajte sve začine, dobro promiješajte. Oblikujte ćufte, pa ih kratko zapecite u tiganju oko 3 minuta stalno miješajući.

Prebacite meso u posudu za pečenje i stavite u rernu na 190°C 10 minuta.

Za sos, na maslacu propržite brašno, stalno miješajući dodajte 400ml jagnjećeg bujona, posolite, kuhajte 10 minuta, ako je potrebno dodajte preostali bujon, dodajte limunov sok i kuvajte još 5 minuta.

Ćufte prelijte sosom, pospite grubo isečenim listićima korijandera i kardamomom, pa poslužite.

Komentari

komentara