Recept za ukusne i svima omiljene čupavce

Čupavci su mnogima omiljen kolač, koji je uslijed popularne “Instagram hrane” pao u zaborav. Ipak, postoje i oni kojima je ova ukusna poslastica i dalje glavni izbor kada je u pitanju pripremanje domaćih kolača. U nastavku pronađite recept za omiljene biskvitne kocke s čokoladom i kokosom.

SASTOJCI ZA BISKVIT:

6 jaja
6 velikih kašika brašna (punih)
4 velike kašike šećera
1,5 dl ulja
pola praška za pecivo

 

SASTOJCI ZA GLAZURU:

300 grama tamne čokolade
4 dl mlijeka
4 dl slatke pavlake

DODATNI SASTOJCI

kokos

 

1. Pažljivo odvojite žumance od bjelanaca. Pazite da pritom ne razlijete žumance po bjelancima jer nećete moći da ih umutite u šlag.

2. Mikserom povežite žumanca i šećer. Mutite 2-3 minuta ili dok smjesa ne postane svijetložuta, a kristali šećera se slabo primećuju na površini. Tada polako počnite da dodajete ulje iz nekoliko puta, nikako odjednom.

3. Istucite bjelanca u čvrst šlag. Ako za to koristite mutilicu s kojima ste mutili žumanca i šećer, obavezno ih pre operite jer na njima ne smiju da budu ostaci žumanaca koji bi spriječili bjelanca da se povežu u šlag.

4. Naizmjenično u žumanca dodajte malo brašna i šlaga od bjelanaca pa pažljivo i polako miješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kompletno brašno i šlag.

5. Upalite rernu na 180 stepeni. Veliki pravougaoni pleh za pečenje dobro namažite maslacem ili uljem  , zatim temeljno pospite prezlom i na kraju ulijte smjesu.

6. Kolač pecite oko 30 minuta. Znaćete da je gotov kada na vrhu poprimi lijepu zlatnožutu boju i odvoji se od ivica pleha. Ako niste sigurni da li je pečen, ubodite ga po sredini čačkalicom i ako je čačkalica potpuno suha, to znači da je biskvit gotov.

PRIPREMA GLAZURE ZA ČUPAVCE:

Razlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju posudu. Dodajte mlijeko i slatku pavlaku pa sve zagrijjte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Čokolada će se polako topiti, a miješanjem ćete je povezati s mlijekom i pavlakom.

PRIPREMA ČUPAVACA

Glazura i biskvit moraju se potpuno ohladiti prije završne faze. Isecite biskvit na kocke. Zatim jednu po jednu nabodite na viljušku ili uhvatite kuhinjskom pincetom pa zamočite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos i odložite na pleh. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!