RECEPT ZA TELEĆU ROLADU S BADEMIMA, ĐUMBIROM I ŠPINATOM

ZA OVO UKUSNO JELO POTREBNO JE: 2 kg telećih prsa, 80 ml maslinova ulja, 100 g špinata, 150 g kuhanog slanutka, 75 grama oguljenih badema, 4 čehne bijelog luka, 1 kašika smeđeg šećera, 1 kašičica naribane limunove korice, 2 kašičice naribanog đumbira, 1 kašika limunova soka, 1 kašika narezanog vlasca, 1 grančica ruzmarina, sol i biber.

Telećim prsima pažljivo odstranite rebra. Operite ih, dobro posušite i natrljajte solju i biberom s vanjske i unutrašnje strane. Špinat narežite na manje komade, kratko ga blanširajte u kipućoj slanoj vodi pa ga dobro ocijedite i rasporedite po mesu. Po špinatu pospite narezani vlasac.

U električnu sjeckalicu stavite bijeli luk, limunovu koricu, limunov sok, tri kašike maslinova ulja, đumbir, slanutak, bademe i smeđi šećer. Lagano usitnite kako biste dobili manje komadiće, ali pazite da ne usitnite previše da ne biste dobili pastu.

Dobivenu smjesu lagano rasporedite po špinatu. Pažljivo zamotajte meso u roladu i vežite kuharskim koncem. Nadjevena teleća prsa stavite u odgovarajući lim za pečenje. Na njih stavite grančicu ružmarina, prelijte ostatkom ulja i pecite oko dva sata na temperaturi od 200 do 220°C.

Tokom pečenja povremeno prelijevajte pečenku sokom od pečenja, a po potrebi i s malo tople vode da meso bude sočnije. Poslužite uz prilog po želji.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!