Recept za sreću: Poslušajte savjete najsretnijeg čovjeka na svijetu

Koja je tajna sreće? Na ovo vječno pitanje odgovor ima Matthieu Ricard, budistički svećenik i najsretniji čovjek na svijetu koji je 50 godina proveo na Himalaji i ondje pronašao recept za vječnu sreću.

 
Najsretniji čovjek na svijetu Matthieu Ricard s 26 godina, kao mladi naučnik, otišao je na Himalaju, postao budistički svećenik i posljednjih 50 godina proveo učeći kako biti sretan. Čak je i znanost, preciznije istraživanje Sveučilišta u Wisconsinu, dokazala da je Ricard najsretniji čovjek na svijetu.
Njegova moć kontrole uma je zapanjujuća, a njegov mozak proizvodi razinu gama zraka (povezanih sa svjesnosti, pažnjom, učenjem i pamćenjem) koja nikada prije nije bila zabilježena u neuroznanosti.1.
1.Ne brinite se
“Ne brinite se oko ničega. Ako naiđete na neke poteškoće i probleme i ako za to postoji rješenje, napravite to. Ako ne postoji rješenje, nema smisla brinuti se jer tako problem samo postaje sve veći. Opustite se. I razmislite koje biste druge korisne stvari mogli raditi. Nađite neki drugi put.”

2. Trenirajte sretan život

“Postoje mnoge fundamentalne ljudske kvalitete izuzetno bitne za sretan, ispunjen život i funkcioniranje na optimalan način, poput brižnosti, ljubavi, dobrote, unutarnje slobode i unutrašnjeg mira. Te karakteristike ne možete poboljšati bez vježbanja, a vježbanje uzima vremena.”
3. Pronađite svoju strast
“Kada sam imao 20 godina bio sam zbunjen tražeći vještinu kojom bih se mogao baviti i koja bi mojem životu dala smisao. U jednom trenutku morate se zapitati ‘šta je to što je zaista, zaista važno.’  Grčki pjesnik Aristofan rekao je da obrazovanje nije samo punjenje vaze, nego i paljenje plamena. I taj plamen životu daje smisao. I taj plamen nije uvijek ondje gdje mislite da bi mogao biti. Postoji neko područje, vještina koja će vas ispuniti i inspirirati. Tražite to i učinite ono što je potrebno da biste postigli željeno.”

4. Želite sreću svakome

“Budite altruist i poželite da svaki čovjek na svijetu pronađe sreću. Zašto biste ikoga isključili? Željeti nekome sreću ne znači da želite da radi loše stvari, laže, maltretira jer to nikome ne donosi sreću. To znači da želite da budu suosjećajni i oslobođeni patnje, ljutnje, arogancije, narcizma. Altruizam znači željeti samo dobro u ljudima.”5. Pomažite drugima
“Kamo god odem, idem s ciljem da nekome pomognem. Zašto bih inače ikamo išao i putovao? Savršeno mi je dobro tamo gdje živim, na Himalaji. Kad god siđem s Himalaje, želim nekome pomoći. Inače bi svaki odlazak od kuće bio gubitak vremena.”