Recept za sok s kojim će probava raditi majstorski

Zdravo se hraniti znači jesti kisele i alkalne namirnice u pravilnom omjeru. U savremenoj prehrani međutim preteže hrana koja u tijelu stvara kiselinu.

Prema filozofiji dr. Mayra, najvažniji je put do dobrog zdravlja onaj koji vodi kroz želudac. Jedete li pravu hranu na pravi način, tijelo će se moći očistiti. Možda ćete htjeti malo smršati, i to je u redu, no alkalna prehrana ne služi tek mršavljenju – ona je plan za postizanje vitalnosti. Želimo da se naše tijelo vrati u svoj prirodni oblik kako bi funkcionisalo najbolje što može.


Alkalni elementi u sokovima pomoći će da se obnovi prirodna flora u crijevima

U tome vam može pomoći i knjiga “Alkalni sokovi & smoothieji” autora dr. Stephana Domeniga, iz koje smo izdvojili recept za sok “Iznenađenje za buđenje”. Ovaj sok od batata za doručak pomoći će razvoju zdrave crijevne flore bitne za valjanu probavu.

Slatki krompir (batat) vrlo je alkalan i bit će odličan, iako pomalo neobičan izbor za početak dana. Sok od drugih vrsta krompira, ako se koriste sirovi, može uzrokovati plinove. S batatom je druga priča. Kruška i mrkva daju divnu slatkoću, kao i vlakna i vitamine. Grejp dodaje svježinu citrusa jutarnjem soku.

Sastojci za sok “Iznenađenje za buđenje”:
1 mali batat
1 kruška
1 mrkva
3 lista salate romane
½ glavice komorača
1 grejp
Priprema:
1. Batat, krušku i mrkvu ogulite i narežite. Stavite ih u sokovnik, a kada dobijete sok, dodajte mu listove salate kako biste i od njih dobili sok.
2. Nakon toga narežite komorač na sitnije komade i dodajte ih soku. Ogulite grejp, razdijelite ga na kriške pa i njega stavite u sokovnik. Kada se sve dobro izmiješa, ulijte u čašu.