Recept za sočni čokoladni kolač

Ovaj ukusni kolač veoma je ekonomičan (sigurno većinu sastojaka već imate u kući), a veoma brzo i lako se pravi. Još da dodamo kako je veoma sočan, a jedan je od onih jednostavnih kolača koji uvijek oduševe. Prijatno!

Sastojci

3 jajeta
8 kašika šećera
150 ml mlijeka
dvije kašike ulja
3 kašike kakaoa
6 kašika brašna
jedna kesica praška za pecivo
3 kašike džema od kajsija.

Preliv

200 ml slatke pavlake
100 grama tamne čokolade.

Priprema
Uključiti rernu na 200 stepeni. Ulupati žicom jaja sa šećerom pa dodavati ulje i mlijeko dok sve miješate. Dodati brašno pa kakao i prašak za pecivo. Na kraju umiješati džem.

Manji pleh, oko 30×20 cm, premazati uljem pa posuti sa malo brašna i istresti masu za kolač. Staviti kolač da se peče 35 minuta, ali kada stavite tepsiju u rernu, smanjiti temperaturu na 180 stepeni.

Poslije 15 minuta pečenja kolača praviti preliv. Zagrijati slatku pavlaku do tačke vrenja, ali da ne provri pa preliti izlomljenu čokoladu i miješati dok se potpuno ne sjedine, da masa liči na svjetliju glazuru.

Pečen kolač izbockati štapićem za ražnjiće pa cijeli kolač preliti po sredini, malo naginjati tepsiju lijevo i desno ili kašikom dodatno preliti srednji dio kolača. Ostaviti kolač da se ohladi pa staviti par sati u frižider. Dekorisati po želji.