Recept za proteinski hljeb kojeg možete jesti bez straha da ćete se udebljati

U ovom receptu nema bijelog brašna, koje kako nutricionisti tako i ljekari ne preporučuju


Uz samo malo truda i puno ljubavi, napravićete domaći, proteinski hljeb koji će svi u porodici obožavati.

Slobodno ga jedite za doručak uz pečena jaja ili omiljenu šunku, namažite ga sirnim namazom ili na njega stavite avokado kojeg ste samo malo posolili i pobiberili.

Sastojci:

300 grama posnog sira
100 grama mljevenih badema
100 grama usitnjenih lanenih sjemenki
125 grama usitnjenih ovsenih pahuljica
1 kašičica soli
6 grama praška za pecivo (pola kesice)
8 bjelanaca
2 kašike susama
2 kašike sjemenki bundeve (po želji)
2 kašike suncokretovih semenki (po želji)
Priprema:

U dubljoj posudi pomiješajte suhe sastojke: mljevene bademe, usitnjeni lan, ovsene pahuljice, susam, so, prašak za pecivo i sjemenke.
Dodajte lagano umućena bjelanca i posni sir, pa dobro promiješajte.

Duguljasti kalup za hljeb obložite papirom za pečenje pa stavite smjesu. Poravnajte kašikom, posipajte još malo sezamom pa stavite da pečete oko 50-60 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 180°Celzijusa.

Kad je hljeb pečen, stavite ga na rešetku za hlađenje i pustite da se ohladi pa ga tek onda sijecite.

Komentari

komentara