Recept za pitu od gotovih heljdinih kora po receptu Hate Sarić

Potrebno: 1 paklo gotovih heljdinih kora, 400 grama špinata oprati, isjeci na sitno i staviti u jednu zdjelu. Špinatu dodati oko 350 grama kravljeg sira i malo posoliti jedno pola male kašičice soli, pa izmiješati. Ovamo u drugoj zdjeli umutiti 3 jaja sa malo soli, dodati 180 mililitara kisele vode i 180 mililitara ulja po vašoj želji (ja stavim maslinovo ulje) pa malo promiješati smjesu.
Kore koje ja uvijek kupujem.
Potrebno

Kore otvorim iz omota i prebrojim koliko jufki ima u pakovanju… Podijelim jufke na tri dijela.

Pretežno stavim 4-5 jufki za jednu rolu sve zavisi koliko jufki ima u pakovanju.
Smjesu od špinata i sira podijelim na tri ili četiri dijela i pospem kao na slici, pa zamotati u rolu…Jufke se ne posipaju ni sa čim sve do završnog čina.. To neka vas ne zbunjuje.

Kao na slici slijedi rezanje juhki na željene komade. Ja izmjerim jufku lenijarom i isječem na iste komade. Zatim slijedi poljevanje pite sa smjesom od jaja, kisele vode, soli i ulja.. Zalivenu pitu ostaviti 10 minuta da upije..
Pitu peći na 170-200 stepeni, dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Ova je pita od heljde omiljena u mojoj kući, familiji i prijateljima, nadam se da će biti i u vašoj.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!