RECEPT ZA PINĐUR – MAKEDONSKI SPECIJALITET OD PAPRIKA I PARADAIZA

Svake godine radite ajvar, a ove biste mogli napraviti i nešto slično – pinđur

Ovaj umak potječe iz Makedonije, a razlikuje se od ajvara po tome što se pinđur uz paprike radi i od paradaiza. Zato, iskoristite paradaiz tokom jeseni i cijelu zimu uživajte u ukusnom umaku kojeg možete kombinirati s mesom ili čak sendvičima.

POTREBNO JE: 2 kg paradaiza, 4 kg paprike (rog kao i za ajvar), 4 dcl vinskog sirćeta, 2 kašike soli, 1 kašika šećera, 2 feferona (ovisno o okusu koji želite – mogu biti ljuti ili blagi), 2,5 dcl ulja, glavica bijelog luka, 1 vezica peršuna (nasjeckajte ga)

  1. Papriku možete ispeći na roštilju ili u pećnici te narezati na sitnije komadiće. Zatim oguljene paradaize nasjeckajte i stavite na ulje (lagano ugrijano) te dodajte usitnjeni bijeli luk
  2. Kad paradaiz u potpunosti omekša dodajte nasjeckanu papriku, peršin, sol i šećer te feferone. Kuhajte oko 1 sat kako bi postalo gusto.
  3. Ova količina predviđena je za otprilike 7 većih staklenki. Dobro ih zatvorite i čuvajte na hladnom

 

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!