Recept za namreškanu baklavu Semy iz Kanade

Recept: 1 pakovanje jufki za baklavu, 700 gr mljevenih oraha, 200 gr šećera, 300 gr otopljenog putera.

Agda

700 ml vode, 600 gr šećera, 3 kriške limuna.

Orahe i šećer pomiješati zajedno. Uzeti 1 list jufke i premazati puterom, staviti drugi list, isto premazati i posuti obilno sa orasima. Uzeti tanku oklagiju (debljina mora biti kao olovka) urolati jufke na oklagiju, i sad i sa lijeve i sa desne strane sa obje ruke usukati prema sredini. Izvući oklagiju polako, dobit ćete namreškanu jufku, otkinuti krajeve i staviti u tepsiju. Postupak ponoviti dok imate smjese i jufke. Baklavu isjeći na željene komade. Agdu staviti da se kuha. Baklavu peći oko 40 min. Ostaviti oko 10 min pečenu baklavu i agdu i onda zaliti.

/Semy Kanada/aura.ba/