Recept za najukusniju zimsku čorbu od povrća

Ne postoji ništa ukusnije u zimskim danima od tople domaće čorbice sa povćem. Ne morate biti vješta kuharica niti provesti sate u kuhinji da biste se poslužili ovakvim jelom. Potrebno vam je malo vremena i mnogo povrća.

Sastojci:

1 kg krompira

3 mrkve

1 glavica crnog luka

1 šolja graška ili kukuruza

1 crvena paprika

Peršun

4 kašike paradajz pirea

2 l vode

1 l mlijeka

Ulje

Mljevena paprika

So i biber

I naravno, bilo koje povće koje vi volite.

Priprema:

Povrće dobro operite i osušite. Možete ga i odmah nasjeckati da bi vam kasnije sve bilo lakše i brže.

Luk isjeckajte što sitnije i stavite na malo ulja da se dinsta. Kada luk postane staklast možemo dodavati i ostalo povrće. Naravno, vi možete mijenjati recept, dodavati povrće koje volite. Ako ste ljubitelji mesa u ovu čorbicu možete dodati piletinu, odlično će se slagati.

U luk dodajemo prvo krompir i mrkvu a kada se malo prodinsta dodajemo i ostalo povrće isjeckano na kockice. Dodajte i mljevenu papriku, naspite vodu, sve dobro promiješajte i ostavite da prokuha.

Provjeravajte da li je povrće kuhano, nije potrebno mnogo vremena za to. Uvijek provjeravajte ono povrće kom je potrebno najduže vremena da se skuha, u ovom slučaju su to krompir i mrkva. Kada se povrće skuhalo, bez dodavanja vode, naspite paradajz prije i ostavite da kuha par minuta.

Zatim dodajte mlijeko ili kiselu pavlaku razmućenu sa malo vode. Ovdje možete dodati i jaje jer će onda čorba dobiti na gustini. Ukoliko volite baš guste čorbe možete dodati i kašiku brašna.

Dodajte peršun, probajte čorbu i začinite po ukusu, ostavite još par minuta da kuha a zatim skinite sa vatre.

Služite je uz malo kisele pavlake i jedite dok je još svježa i topla. Prijatno!

(mycupoftea.rs)