Recept za najbolji hljeb: Toliko je dobar da ćete ga pojesti sami

Ovo je hljeb koji se umijkeša u posudi za 10 minuta, ostavi da prenoći pa sutradan ostaje samo da se oblikuje i ispeče. Potrebno je, dakle, najmanje 8 sati da stoji na sobnoj temperaturi…a može i više. P. S. Vrlo je moguće da pojedete pola hljeba sami.

Potrebno je: 450 g brašna, 1 kašičica soli, 1 kašičica suhog kvasca, oko 270 ml mlake vode.

Priprema:
U posudu staviti brašno, kvasac i so. Izmiješati, pa dodavati mlaku vodu muteći varjačom. Dobro izmiješati i ostaviti da odstoji preko noći, na sobnoj temperaturi.
Sutradan nadošlo tijesto staviti na dobro podbrašnjenu radnu površinu, brašnjavim rukama preklapati prema unutra sve strane i okrenuti preklope prema dole i ostaviti da stane 1 sat.

Posudu sa poklopcem, dobro zagrijati u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Izvaditi zagrijanu posudu obložiti pek papirom i staviti odstajalo tijesto, poklopiti i peći 30 minuta, otklopiti i još peći da hljeb dobije zlatno braon boju. Izvadite, pustite malo da se ohladi .

/Tanja Đorđević/aura.ba/

Komentari

komentara

error: Content is protected !!