Recept za najbolji hljeb ikad: Hljeb s peršunom


Sastojci:
1 čaša mlijeka, pola čaše vode, pola čaše ulja, jedno jaje, 1 kesica suhog kvasca, 2 male kašičice soli, 1 mala kašičica šećera, 500 gr brašna.

Fil
150 gr sira, 2 kašike pavlake ili kiselo mlijeko, vezica peršuna.

Priprema:
Kvasac pomiješati sa pola čaše mlake vode i dodati šećer. Ostaviti malo da odstoji. U drugu posudu staviti brašno, dodati kvasac, mlijeko, ulje, sol i žumance (bjelance ostaviti za premazivanje na kraju). Dobro izmiješati, po potrebi dodati još malo brašna. Ostaviti da tijesto naraste. Gotovo tijesto podijeliti na 7 loptica.
Sir izmiješati sa peršunom i malo posoliti po potrebi. Svaku lopticu malo rastanjiti i staviti fil i lijepo zatvoriti da se dobije krug. Poredati sve loptice u posudu za pečenje u krug na papir za pečenje i premazati bjelancetom, po želji ukrasiti listovima peršuna ili sjemenkama.
Peći na 180 stepeni dok ne porumene.

/Tanja Đorđević/aura.ba/

Komentari

komentara

error: Content is protected !!