Recept za najbolji domaći hljeb

Potrebno:

kesica suhog kvasca,

kašičica šećera,

1/4 šolje tople vode,

prstohvat đumbira u prahu,

2 šolje tople mlaćenice,

1/3 šolje meda,

1/4 šolje putera, otopljenog,

malo soli,

3/4 kašičice sode bikarbone,

6 šolja bijelog brašna.

Priprema:

Izmiješajte đumbir, kvasac, šećer i vodu pa ostavite da se kvasac digne, oko pet minuta. U posebnoj posudi pomiješajte mlaćenicu, med, so, sodu bikarbonu i sve umiješajte u posudu s kvascem.

U tu smjesu dodajte tri šolje brašna i počnite miješati, lagano da se svi sastojci sjedine. Nakon toga umiješajte puter pa polako dodajte preostale tri šolje brašna da dobijete glatko tijesto.

Tijesto umijesite i stavite u posudu koju ste prethodno premazali s malo ulja. Uljem premažite i tijesto, pokrijte čistom krpom i ostavite da nadolazi 1,5 sati.

Kada je hljeb nadošao, vrijeme je da ga premijesite. Izvadite tijesto iz posude, podijelite ga na dva dijela i oblikujte dvije vekne i stavite ih u dva kalupa za hljeb. Tijesto ponovo pokrijte krpom i ostavite još 45 minuta, piše Oslobođenje.

Dok tijesto ponovo nadolazi, uključite rernu da se grije na 200 stepeni.

Kad je hljeb narastao i drugi put, stavite ga u rernu i pecite 30 minuta u zagrijanoj rerni. Nakon pola sata izvadite hljeb iz rerne i premažite otopljenim puterom pa ostavite da se malo prohladi.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!