Recept za laganu salatu od pečenog kukuruza

Ako nemate previše vremena za ručak, pripremite ukusnu i hranjivu salatu od kukuruza koja je gotova za tren oka.

Kuhani ili pečeni kukuruz je jedna od prvih asocijacija na ljeto. Za pripremu omiljenog ljetnog obroka, potrebna je samo jedna duboka posuda ili vrući roštilj, a uz dodatak soli, imamo praktičan obrok za ponijeti na plažu ili na posao.

Za ukusnu salatu od pečenog kukuruza, trebat će vam nekoliko osnovnih sastojaka koje imate u hladnjaku, a priprema je zaista brza i jednostavna. Za ovu salatu možete iskoristite ostatke kuhanog i pečenog kukuruza, a može ga kratko ispeći na roštilju ili roštilj-tavi.

Salata od pečenog kukuruza – sastojci:
6 klipova kukuruza
50 g maslaca
1 glavica ljubičastog luka
Svježi peršun
Svježa metvica
200 g feta sira
Za dresing:

4 kašike maslinova ulja
1 kiselo vrhnje
2 velike kašike majoneze
2 čena bijelog luka
Sok dvije limete

Salata od pečenog kukuruza – priprema:
Otopite maslac, a klipove kukuruza dobro operite i posušite.
Zagrijte roštilj-tavu na najveću temperaturu, klipove premažite maslacem pa pecite sa svake strane dok zrna kukuruza ne budu dobila tamniju, prepečenu boju.
Luk nasjeckajte na sitne kockice, a zrna kukuruza pažljivo odvojite od klipa.
Metvicu i peršun grublje nasjeckajte.
U dubljoj posudi pomiješajte kukuruz, luk, feta sir, peršin i metvicu.
Pripremite dresing. Bijeli luk protisnite, a ostale sastojke spojite u homogenu smjesu pa prelijte preko salate i pažljivo promiješajte.
Salatu od kukuruza dobro ohladite prije jela.