Kupinovo vino je od davnina dobro poznato kao vrlo koristan i efkasan lijek za liječenje malokrvnosti (anemija).
Recept za kupinovo vino
Potrebno je:
5 kg kupina i 1,5 kg šećera
1. Očišćene i oprane kupine stavite u veću posudu, zatim ih dobro izgnječite rukama i dodajte šecer. Nemojte ih napuniti do vrha, ostavite odprilike 3 prsta jer će uskoro započeti vrenje.
2. Posudu prekrijte gazom i stavite na hladnije mjesto.
3. Neka odstoji nedjelju dana.
4. Nakon toga pojaviće se gustiš (komina) koju treba odstraniti sa površine kašikom, a vino procijedite kroz gazu.
5. Staviti vino opet u posudu i ostavit još nedjelju dana.
6. Tada pažljivo opet ocijeditite vino od taloga i pretočite u litarske staklene flaše.
7. Povezati boce gazom (ne stavljajte čep jer bi boca pukla).
8. Čuvati na hladnom mjestu i nakon mjesec dana možete staviti čepove.
Upotreba: Piti ujutro na prazan stomak ili uvečer prije odlaska na spavanje. U ljekovite svrhe dovoljna je dnevna doza od 0,5 dl. do 1 dl. (pola čaše) ovog napitka u dužem vremenskom periodu oko 2-3 mjeseca.