Recept za FENOMENALANU CARIGRADSKU ČORBU

Smatra se najljepšim i najukusnijim turskim kuhanim jelom…

Carigradska čorba napravljena je od pilećeg mesa i bamije, zdravog povrća koje je obavezni dio mnogih turskih specijaliteta.

Sastojci: 300 g pilećih grudi, peršun, 500 g bamije, 50 ml sirćeta, 5 mrkvi, 1 korijen celera, 200 ml kisele pavlake, 1 kašika crvene mljevene paprike, 2 kašike brašna, 2 glavice luka, ulje, so, mljeveni crni biber.

Priprema: U tavi sa zagrijanim uljem pržiti sitno isjeckani luk. Kada omekša, dodati kockice pilećeg mesa, sitne parčiće mrkve i kockice celera. Posoliti, pobiberiti, dodati crvenu mljevenu papriku, brašno, 2 litre vode i
promiešati.

U drugoj šerpi sa provrelom i posoljenom vodom, kojoj smo dodali sirće, obariti bamiju, pa dodati u šerpu sa čorbom i ostaviti da se kuha 30 minuta.

Pomiješati sitno isjeckani peršun i kiselu pavlaku, pa dodati u čorbu. Neka se kuha još minut, pa sklonite sa vatre. Uživajte u fenomenalnom ukusu!

Komentari

komentara