Recept za dugovječnu bračnu zajednicu: FORMULA 5:1 GARANTUJE USPJEH

U praksi 5:1 znači da sve što vi uradite, ona uradi 5 puta… Ako vi donesete neku odluku, ona mora 5, ako se vi jednom naljutite, ona mora 5 puta

Svi parovi su različiti, ali istraživanja pokazuju da postoje neke karakteristike koje su svim “uspješnim” vezama zajedničke. Zašto su neke veze osuđene na propast uprkos velikoj ljubavi, dok neki brakovi uspijevaju da opstanu, čak i kada su emocije mnogo blaže?

Da li postoji neka tajni recept za dugovječnost veze, pitanje je na koje mnogi pokušavaju da odgovore otkad je sveta i veka.
Ukoliko želite da imate srectan brak i partnera sa kojim ćete dočekati duboku starost, jedno jeste bitno, pokazuju istraživanja. Stav je bitan.

Naime, pokazalo se da parovi koji imaju pozitivan stav prema životu, koji su ljubazni i nježni jedno prema drugom, imaju daleko veće šanse da ostanu zajedno.

Tokom tri decenije istraživanja na temu kako ojačati vezu, dr Džon Gotman je otkrio da “formula 5:1” igra ključnu ulogu. Naime, parovi među kojima preovlađuju pozitivna osjećanja i stavovi u odnosu na negativne, i to u najmanje ovoj srazmjeri, daleko rjeđe se razvode.

Na osnovu ovog magičnog odnosa dr. Gotman je u stanju da predvidi razvod.

Dakle, sve dok postoji pet puta više pozitivnih interakcija između partnera u odnosu na negativne, veza ima veće šanse da bude stabilna, zdrava i srectna.
A šta to u praksi znači?

Parovi u stabilnim vezama i brakovima redovno pokazuju ljubav koju osjećaju jedno prema drugom, uvažavaju, cijene partnera, pokazuju da im je važan, da ih zanima šta osjeća, o čemu razmišlja, pokazuju i saosjećanje, ne libe se da kažu “Izvini”, često se šale (humor je takođe važan) i trude se uvijek da oko svega postignu dogovor.

Ako takvo ponašanje i osjećanja preovlađuju u odnosu na svađe, vaša veza ima dobre šanse da uspije. Vrlo jednostavno!
Neko ja sve to pojasnio na slijedeći način: 5:1 znači da sve što vi uradite, ona uradi 5 puta… Ako vi donesete neku odluku, ona mora 5, ako se vi jednom naljutite, ona mora 5 puta, itd.. i tako ce brak uspeti…